Om vandring, friluftsliv och att resa med barn.

Kategori: Idre


Sommar på Idre fjäll

Idre fjäll är en destination som verkligen lever även när det är sommar. Vi åkte hit en helg i juli 2020 och upptäckte att det fanns massor att göra, inte minst för den som reser hit med barn.

Love och Valter bygger stentorn i Idre.
Stentorn på toppen av Idre Fjäll.

Vi hade egentligen inte tänkt stanna till i Idre under fjällsemestern denna sommar, utan hade bokat vistelser i Sälen och Vemdalen. Men när bytesdagarna på de bägge stugorna inte riktigt matchade och vi fick två dagar över valde vi att spendera dem i Idre fjäll, och det ångrar vi verkligen inte! Jag har tidigare besökt Idre på vintern men aldrig varit här på sommaren, och Idre visade sig vara minst lika härligt under den ”varma” årstiden.

Eftersom vi bara skulle stanna två nätter valde vi att boka in oss på Pernilla Wiberg hotell där vi slapp bädda och städa stuga. Det är väl i ärlighetens namn inte helt praktiskt att bo på hotell när en ska göra dagsturer och behöver fixa med matsäck, men vi klämde in de matvaror som kommit med från vistelsen i Sälen i den lilla minibaren och lagade lunch ute på stormköket så det ordnade sig fint ändå.

Första dagen tog vi liften Väst 6:an upp till toppen för att få lite överblick, och bjöds på magisk utsikt över berg och fjäll i när och fjärran. Extra kul var det att se Sälenfjällen skymta i horisonten eftersom vi just kom därifrån och var uppe på Östfjället så sent som dagen innan. Sen blev det lunch på restaurang Toppstugan där de fixade en riktigt bra pokébowl med svamp till mig – den borde definitivt in permanent på menyn för att utöka de vegetariska alternativen däruppe.

Uppe på Idre-toppen (när vädret är klart) har en också riktigt fin utsikt över Nipfjället och Städjan, de båda fjällen som är två stora kännemärken för området samt också föremål för lördagens kommande aktivitet under vår helg i Idre. Det fanns även gott om renar uppe på toppen, och det gäller förresten hela området – när vi körde in bilen på parkeringen till Pernilla Wiberg hotell stod det tre renar och välkomnade oss, självklart till barnens stora förtjusning.

Utsikt från Idre Fjäll mot Städjan och Nipfjället.
Välkomstkommité bestående av renar utanför Pernilla Wiberg Hotell.

Fredagseftermiddagen och -kvällen ägnade vi sedan åt att upptäcka de centrala delarna av Idre Fjäll. Vi hängde runt aktivitetscentret där det till Loves stora förtjusning också fanns en fotbollsplan, och provade den nya lekparken som byggts precis nedanför fäboden på Idre fjäll. Den var riktigt fin och lagom utmanande för våra barn som var 4 och 6 år vid besöket. Framåt kvällen köpte vi med oss pizza från restaurang Timmerkojan och åt på hotellrummet, innan det blev bad och bastu i hotellet spaavdelning där det finns både bubbelpool och en iskall pool som killarna älskade att härja i …

Maskoten Askes lekpark, Idre Fjäll.

På lördagen var vi tidigt uppe för att försöka undvika folkmassorna (och med dem covid 19-smittan) på frukostbuffén, men antingen hade fler tänkt likadant eller så frekventerades PW Hotell denna helg (alltid?) av extremt morgonpigga individer. Vi lyckades i alla fall få i oss lite frukost innan vi gav oss ut mot dagens första mål – att bestiga Lillnipen uppe på Nipfjället, en härlig vandring med mycket fjäll för liten ansträngning, det går nämligen att ta bilen upp längs Sveriges högst belägna väg och parkera bara någon kilometer från den närmaste toppen.

Vi hade en riktigt härlig förmiddag uppe på Nipfjället. Efteråt valde vi sedan att styra bilen mot Burusjön, en fin liten fjällsjö vid foten av Nipfjället där det bland annat går att paddla kanot och hyra roddbåt (boka via Idre Fjäll och hämta paddlar och flytvästar innan du ger dig bort till sjön – kanoterna ligger redan på plats). Vi slog läger vid vattnet och lagade vår lunch medan barnen kastade några hundratal stenar i vattnet, hur mysigt som helst. Längs sjön finns flera raststugor och iordningställda grillplatser så det är absolut möjligt att hitta sitt eget ställe. Tyvärr var det inte badväder utan snarare skalkläder som gällde den här dagen, men när det är varmt kan jag tänka mig att det är poppis med bad i sjön – det finns en lång fin sandstrand i sjöns södra ände, och vattnet är klart och långgrunt.

Burusjön, Idre.
Fina Burusjön.

Tillbaka på Idre Fjäll senare på eftermiddagen blev det en familjematch i minigolf, innan vi avslutade med mer fotboll, mer bad i bubbelpoolen samt middag på hotellet.

Det finns så mycket mer vi vill göra i och runt Idre fjäll på sommaren. Många aktiviteter kan bokas via Idre Fjälls hemsida, och nästa gång är vi sugna på att testa bland annat höghöjdsbanan – den lägsta banan passar nämligen redan från 4 år, så även Valter hade kunnat få testa på den i år om vi bara hade förbokat hemifrån. Det finns också flera roliga mountainbikebanor för hela familjen, också det sparar vi till nästa år. På återseende då, Idre!

Fikapaus vid fäboden på i Idre Fjäll.

Snabbfakta, Idre Fjäll på sommaren

Hitta hit: Ca 5-6 timmar med bil från Stockholm med omnejd.

Boende: Massor av stugor kan bokas via Idre Fjälls hemsida, men självklart kan du också boka stuga privat. Vi valde denna gång att bo på Pernilla Wiberg Hotell som ligger centralt i området. Det är ett hotell av standardklass med ganska oinspirerande rum (åtminstone familjerummet vi bokade), ska du stanna längre än ett par nätter är det absolut värt att boka med balkong och utsikt över dalen. Frukosten var godkänd men inte mycket mer än så. Fin spaavdelning med varm och kall pool, bastu och ångbastu. Vi kommer definitivt att boka stuga istället för att få friheten att laga mat och sköta sig själv, men denna korta vistelse övervägde fördelarna med att bo på hotell.

Att göra: Cykling och vandring är självklara aktiviteter, men Idre Fjäll har också ett stort utbud av äventyr att ägna sig åt. Från ovan nämnda höghöjdsbana till paddling, organiserade vandringar och forsränning. Centralt i området finns också ett aktivitetsscenter där du bland annat kan klättra klättervägg och spela minigolf samt bada i pool både inomhus och utomhus. Liften Väst 6:an håller öppet vissa veckor under sommaren och funkar både med och utan cykel. Fin nybyggd lekpark finns och passar även lite större barn.

Annat som är bra att veta: Affär finns såväl uppe vid Idre Fjäll samt nere i Idre by. Affären i byn är helt klart mest välsorterad. Flera restauranger är öppna sommartid, även om ingen av dem direkt golvade oss med fantastisk mat. Bäst var nog pokébowlen uppe på restaurang Utsikten.

För vem? Alla som vill ha en aktiv sommarsemester, inte är så väderkänsliga och som inte vill spendera alltför många timmar i bil på väg upp till fjällen.

Här ligger Idre fjäll:

Du kanske också vill läsa:
1. 
Sälen på sommaren
2. 
Sommar i Åre – tips på aktiviteter
3. 
Njupeskär – vattenfall och vandring i Fulufjällets nationalpark

Petris veckorapport #2, fjällen sommar 2020

Efter vår vecka i Sälen åkte vi vidare mot både Idre och Vemdalsskalet. Här kommer fjällsemesterns andra rapport fokuserad på dessa resmål.

Veckans tävling: När medierna rapporterar om mycket folk och fulla parkeringar runt om i fjällen så kickar tävlingsinstinkten in — nu gäller det att vara först på plats av ren princip. Det triggar igång oss båda lite extra, och barnen åker med av bara farten.

Parkeringen vid Städjan/Nipfjället, Idre. Här var det fullt någon halvtimme senare.

Veckans uppvaknande: Majoriteten av gästerna på Pernilla Wiberg Hotell i Idre fjäll var riktiga hurtbullar. Att släntra in på frukosten i samband med öppning brukar i vanliga fall innebära lugn och ro samt en känsla av inre tillfredsställelse. Men icke här i Idre, folk verkade generellt redan vara ombytta, duschade och klara efter morgonlöpningen, och intog buffén som något slags second breakfast.

Veckans ”hur är det möjligt?”: Hur någon kan misslyckas med att koka ägg till en frukost på ett hotell är för mig en gåta.

Veckans fotograf: Den äldre, som tog den fantastiska bilden på oss och som visar intresse för fotografering överlag.

En av väldigt få bilder där vi båda syns.

Veckans skylt: Fanns utanför Vemdalsskalets torg, och den behövdes verkligen, även om stängslet kanske gjorde gjorde mer nytta än själva skylten.

Renarna stod bokstavligen och hängde vid staketet ibland.

Veckans mest efterlysta: Tvättmaskin. Trots upprepade försök till kontakt och bearbetning av Destination Vemdalen, Vargens camping samt byalaget i Vemhån förblev våra kläder otvättade.

Veckans bil: På Vemdalsskalets Torg fanns en massa leksaker för barn i olika åldrar, och trampbilarna var av högsta klass.

Trampbilarna på Skalets torg var oerhört uppskattade.

Veckans matlagning: Stormköket från tidigt åttiotal(?) levererar fortsatt på topp. Tack svärföräldrarna för lånet.

Håller än, även om vi överväger att investera i ny stekpanna.

Veckans robotförsvar: Antalet robotgräsklippare i Hede måste vara högst i Sverige per capita. Mer eller mindre varje hus hade ett och i Hede bor ”man” generellt i hus.

Veckans Moderna Museum: Vi besökte Hede Byloppis som var utspridd hemma hos invånarna. Självklart ville barnen gå hem till prick alla, oavsett om de deltog i loppisen eller ej, och framför allt gå in hos folk som hade äldre byggnader på sin tomt, vilka de krävde att få undersöka.

Veckans legend: Den gamla Amazonen som stod vid Nipfjällets parkering. En riktig hjälte som är sällsynt på vägarna numera. Dessutom var den på plats före oss.

Ratt i bakelit?

Veckans hare: Den yngre, som alltid är steget före när det handlar om grenen ”utförslöpning från bestigna toppar”. Jag har fullt upp med att hänga med i tempot.

Veckans törst: Så fort en ”jokk” eller någon form av rinnande vatten dyker upp så ska båda barnen sörpla i sig.

Veckans återvinningsstation: Fortsättning på förra veckans tema. Denna syntes till i Klövsjö. Undrar hur ofta den töms?

Dags för tömning snart?

Veckans trappa: Stentrapporna vid Fettjeåfallet i Klövsjö, byggda av nepalesiska sherpas med unik kompetens på området.

Veckans öl: OxN Lager på Vargranstugan, 900 möh i Vemdalen, satt helt perfekt. Serverad av trevlig personal och tillsammans med en väldigt god lunch.

Tack för att ni läste, hörs igen till nästa rapport som blir den sista för denna gång.

//Petri

Vandring på Lillnipen/Nipfjället och fenomenet Trollvägen

Utsikt från Nipfjället mot toppen Städjan mitt emot. Nipfjällets sommarparkering i mitten av bilden.
Utsikt från Lillnipen uppe på Nipfjället mot toppen Städjan mitt emot. I mitten av bilden ser du Nipfjällets sommarparkering.

Nipfjället är ett av fjällen/topparna i naturreservatet och fjällmassivet Städjan-Nipfjället i norra Dalarna. Här finns flera toppar att bestiga, och den här gången valde vi den enkla men härliga vandringen upp på Lillnipen 1 100 meter över havet.

Nipfjället och Städjan ligger inom bekvämt avstånd från Idre fjäll. Att åka hit tar ungefär en kvart, och innan en vet ordet av befinner en sig plötsligt uppe på kalfjället, otroligt mäktigt. Här hittar du ett inlägg från vår tur under sommaren 2020, med våra två barn på 4 och 6 år.

Det mystiska fenomenet Trollvägen

Dimman, eller rättare sagt molnen, låg täta över fjället när vi kom upp efter att ha avverkat hundratals höjdmeter i bilen. Strax innan du kommer fram till Nipfjällets sommarparkering, som många använder som start för vandringar i området, når du det som kallas Trollvägen. Det är ett stycke väg uppe på kalfjället där bilen, om du frikopplar, rullar uppför berget istället för nedför. En oerhört märklig upplevelse som barnen fortfarande pratar om och vi vuxna fortfarande inte riktigt kan förklara. Det hela sägs bero på en optisk illusion, även om vi tyckte det var roligare att gå all in på storyn med att det var trollen i berget som fick bilen att rulla uppför. Det fungerar (såklart) både på upp- och nervägen till Nipfjället, så missa inte att prova att rulla både baklänges och framlänges uppför berget.

Staty föreställande ett troll, längs Trollvägen på väg upp på Nipfjället.
Trollet vid Trollvägen, Idre.
Denna plats ligger på vägen mellan parkeringen vid Nipstugan och Nipfjällets sommarparkering.

Nipfjället stoltserar med Sveriges högst belägna (enskilda) väg, och i slutet av den ligger vad som tycks gå under benämningen Sveriges högst belägna parkering. Väldigt praktiskt när en vandrar med barn och helst vill slippa långa anmarscher genom skogen innan en kommer upp på kalfjället. Vi styrde bilen dit och konstaterade nöjda att de morgonpigga folkmassorna på PW Hotell i Idre där vi bodde åtminstone inte var snabbare än oss ut på fjället – på plats när vi kom upp var bara tre-fyra husbilar vars invånare förmodligen hade spenderat natten däruppe (alltså wow, det vill jag göra någon gång), och vad som verkade vara en övergiven Volvo Amazon.

Vandringen upp på Lillnipen

Vi började gå genom dimman upp mot Lillnipen, som alltså är en av topparna på Nipfjället, en vandring på ungefär 1,5 kilometer enkel väg. Trappor och avsatser har förstärkts längs stigen, så det är en relativt enkel vandring till en början även om det förstås går brant uppför. På slutet är det klättring på stenar som gäller för att nå den högsta toppen på Lillnipen. Vi hann fira med varsin kaka och ta några bilder innan nästa sällskap kom upp, och det var mäktigt att ha utsikten för oss själva. Under vår vandring upp hade nämligen molnen skingrats och utsikten klarnat över såväl närliggande fjället Städjan med sin karakteristiska topp och den nu allt mer fullbelagda parkeringen långt där nere.

Ett litet men tilltagande lämmeltåg av andra vandrare syntes också på vägen upp mot Lillnipen, så vi rundade av vår toppstund och begav oss nedåt igen. Medan vi vandrade mot bilen såg vi en hel flock renar som i sakta mak korsade vår väg för att sedan slå sig ner för att beta och slappa en bit längre bort. Vi åt vårt eget medhavda mellanmål på behörigt avstånd medan vi studerade dem i lugn och ro utan andra människor runtomkring, innan vi åkte vidare och spenderade eftermiddagen vid Burusjön. En väldigt mysig dag på fjället!

Ren på Nipfjällets sluttning.
Vi mötte massor av renar på vägen ner från Lillnipen.

Snabbfakta Nipfjället och vandring upp på Lillnipen

Vad: Städjan-Nipfjället är ett fjällmassiv och naturreservat i norra Dalarna, i närheten av Idre fjäll. Här finns flera toppar att bestiga och vandring är omåttligt populärt i området.

Hitta hit & parkera: Från Idre Fjäll tar det ca 10-15 minuter med bil upp till Nipfjällets sommarparkering som ligger precis intill starten på vandringen upp till Lillnipen. Parkering finns också längre ner, vid Nipstugan.

För vem: På Nipfjället finns vandring som passar de flesta, turen upp på Lillnipen är brant men enkel, bortsett möjligen från sista biten som kräver att du klättrar på stenblock. Utsikten är dock fantastisk redan innan den lilla klättringen börjar. Lillnipen, som vi gick upp på, ligger 1 100 meter över havet.

Övrigt: Missa inte att stanna till när du når Trollvägen på din väg mot sommarparkeringen!

Mer info om Städjan-Nipfjället: Finns på hos Länsstyrelsen Dalarna och på Visit Dalarnas webbplats.

Här ligger Lillnipen och Städjan-Nipfjällets naturreservat:

Du kanske också vill läsa:
1. Sommar i Sälen med barn – våra bästa tips
2. En sommarhelg i Idre Fjäll
3. Åreskutan − våra bästa tips

© 2024 Resa med kids

Tema av Anders NorenUpp ↑