Om vandring, friluftsliv och att resa med barn.

Kategori: Bangkok

Bangkok med barn – våra bästa tips

Att vistas i Bangkok med barn, är det verkligen en trevlig upplevelse? Den frågan ställde vi oss mer än en gång när vi planerade vår långresa till Sydostasien inför vintern 2018/2019. Det slutade med att vi besökte Bangkok flera gånger under resan och fick riktigt fina stunder som både vi och barnen längtar tillbaka till! 

Första gången vägarna bar till Bangkok under vår långresa var efter de två första veckorna som vi spenderade på ön Koh Samet. Vi hade tre nätter på oss innan vi skulle ta oss vidare med tåg ner till Huay Yang längre ner på fastlandet. Barnen, då 2,5 och 4,5 år, var lite mättade på strandliv för stunden, och tyckte det var fantastiskt att komma till storstadsmyllret och en stad som på alla tänkbara vis laddade upp inför den stundande julen.

Nedan hittar du alla inlägg från våra besök i Thailands huvudstad (börja från slutet för att läsa dem i kronologisk ordning om du vill), liksom våra bästa tips kring hur du maxar din egen resa med barn till Bangkok. Vi börjar med boendet, som är grunden till en lyckad vistelse.

Var – och hur – ska jag bo med barn i Bangkok?

Vi besökte Bangkok tre gånger under vår långresa. Två av gångerna valde vi att bo på hotell, en gång bokade vi en lägenhet via Airbnb. Med dessa erfarenheter i bagaget, kombinerat med lärdomar vi drog i Kuala Lumpur och Ho Chi Minh City, som vi också besökte under resan, vill jag verkligen slå ett slag för att hyra lägenhet, särskilt om du är ute på en lite längre resa och inte bara ska stanna en natt eller två i anslutning till hemresan. Det måste inte vara via Airbnb, även Agoda (bästa bokningssiten i Asien enligt mig) och Booking.com har massor av lägenheter och lägenhetshotell i sitt utbud.

Anledningen till att vi hellre väljer att bo i lägenhet än på hotell är att det ger en helt annan känsla av att vara i staden ”på riktigt”. I bästa fall hamnar du i ett område med fler locals, billigare restauranger och lite mer anonymitet. Barnen får i regel större ytor att röra sig på inomhus, och det är magiskt att sitta vid ett köksbord eller i en soffa och dricka kaffe med skön hemmakänsla, samtidigt som du tittar ut över Bangkoks skyskrapor.

För att få en optimal vistelse i Bangkok, särskilt när vi har barnen med, brukar vi fundera på följande:

  • Pool är ett måste – med detta kompromissar vi aldrig. Ovärderligt att kunna spendera några timmar på hotellet mellan aktiviteterna för att hämta andan.
  • Boendet ska ligga i närheten av BTS (Skytrain) eller MRT (tunnelbanan). Bonustips, särskilt för dig som tänker gå med barnvagn (eller har vilda 2-/3-åringar som vill springa själva): Ta en virtuell promenad från boendet till BTS/MRT i Google Maps innan du bokar, för att säkerställa att du känner dig ok med vägen dit. Långt ifrån alltid finns trottoarer och övervakade övergångsställen …
  • Fundera över om ni har några aktiviteter ni vet att ni vill göra, och välj i så fall ett boende som är beläget i någorlunda närhet av dessa för att spara tid. Det är tidskrävande att ta sig runt med barn i Bangkok, oavsett hur du väljer att åka.
  • Om ni planerar att äta mycket ute – kolla upp hur det ser ut med restauranger i närområdet.
  • Om ni letar lägenhet, kolla efter residences och komplex där det verkar bo många expats. De känns oftast väldigt säkra att bo i, har gemensamma pooler, gym och innergårdar, många gånger med lekplats, och lägenheterna håller i regel hög västerländsk standard.

Så bodde vi själva med barnen i Bangkok:

Det bästa boendet vi haft i Bangkok var en lägenhet vi bokade via Airbnb, i ett område som heter Huai Khwang, strax öster om citykärnan. Komplexet där vår lägenhet låg heter Belle Grand Rama och hade ett litet shoppingcenter i bottenvåningen med massor av restauranger, apotek, mataffär och andra förödenheter att inhandla. En gratis shuttlebus gick var 10:e minut mellan Belle Grand Rama och MRT-stationen Phra Ram 9, och tog ett par minuter. Poolen är stor och det finns en fin lekplats på innergården – vi trivdes otroligt bra här. Vi har också testat på hotellivet i Bangkok och hade det bland annat bra på Centre Point Sukhumvit 10.

Att göra med barn i Bangkok

Aktiviteter utomhus
Det finns verkligen hur mycket som helst att göra i Bangkok med barn i alla åldrar – en snabb googling ger dig hur många uppslag som helst. Vi är inga stora fan av renodlade barn-aktiviteter (läs: lekland) utan satsar hellre på upplevelser som kan tänkas uppskattas av både oss och barnen. Vi älskar till exempel parker – det är något väldigt fantastiskt med att sitta i skuggan på en bänk i valfri storstad långt hemifrån och se hur barnen klättrar, springer eller utforskar omgivningen. I Bangkok har vi besökt både Lumpini Park, som är den mest kända, samt Benjakitti Park, som vi uppskattade mycket. Båda dessa parker har både grönområden och lekparker, och i Lumpini finns det möjlighet att se varaner. Självklart är det smart att förlägga besöket till tidig förmiddag alternativt sen eftermiddag för att undvika de varmaste timmarna.

Aktiviteter inomhus
Ibland kapitulerar även vi från värmen och känner att vi behöver satsa på inomhusaktiviteter. Ofta kombinerar vi ärenden som ändå måste uträttas med att låta barnen leka av sig inne på något shopping mall. Central World (BTS Siam) har t ex ett riktigt bra lekrum som passar bra för yngre barn, och på Emporium Mall (BTS Phrom Phong) finns fina Imaginia som har fokus på lärande genom lek och passar barn i alla åldrar.

Framöver fyller vi på med fler tips om hur du får en grym vistelse med barn i Bangkok! Nu följer alla inlägg från vår långresa.


Tillbaka i Bangkok

Det var inte lätt, men nu har vi till sist lyckats slita oss från det behagliga lugnet på Koh Lanta och begett oss upp till Bangkok igen inför nästa etapp på resan. 

Nä, att lämna Eco Lanta Resort och vår lilla bambuhydda kvalar faktiskt in på typ topp tre bland de svåraste avskeden vi tagit under den här resan. Kanske hänger det ihop med att det var en sådan total lycka att landa på just det stället efter den jobbiga sjukhusvistelsen och därefter ett boende på Klong Khong där vi inte kunde släppa ut barnen som vi ville.

Sista morgonen på Eco Lanta.
Hejdå havet för en stund. 💙

Stranden, Long Beach, var så otroligt skön att hänga på, och även om den på intet sätt kan kvala in som lika folktom som t ex stränderna i Huay Yang där vi spenderade jul och nyår, var det alltid lugnt framför vårt hotell och egentligen hela vägen söderut. Norrut fanns istället massor av små mysiga strandrestauranger, där bland annat You and Me Beach Bar fick hela två besök av oss, både på grund av popcornkorgen som delades ut vid ankomst och på en Fried Rice Tom Yam-style toppad med rostad lök som jag personligen fortfarande drömmer om.

Åt andra hållet, precis bredvid Castaway Resort, hittade vi Sanctuary, ett ställe med enkla bambuhyddor, grymt mysig bar precis vid vattnet och indisk mat som inte var av denna värld. Också maten på Eco Lanta var stundtals riktigt bra, även om den ibland tog väldigt lång tid på sig att serveras, om den alls dök upp. Sammanfattningsvis hade vi helt enkelt en riktigt bra matvistelse på Lanta.

Det blev också väldigt mycket häng på stranden vilket var fantastiskt. För att undvika ytterligare smittrisk efter sjukhusvistelsen valde vi medvetet att undvika pool när vi letade boende på Lanta. Precis som de flesta andra kids gillar våra att bada i pool och väljer nog gärna det framför havet när möjligheten finns, åtminstone initialt, medan jag och Petri är rätt anti och tycker de flesta pooler överlag är sunkiga.

Samtidigt har vi anpassningsbara barn på så sätt att de mest konstaterar ”här finns ingen pool mamma, då får vi bada i havet istället”, så vi kör boende utan pool som en utstuderad strategi för att maximera strandhänget så mycket som möjligt. Särskilt efter Valters lunginflammation, som misstänktes vara bakterieorsakad, var vi extremt osugna på bassängbad och var därför mycket nöjda med verkställandet av vår plan. Och senaste veckan har havsbaden slagit alla rekord där hela familjen har varit blötlagd i saltvatten i timmar.

Så ja, det var tufft att åka vidare igår, men nu sitter vi på en balkong i Sukhumvit här i Bangkok och dricker vin och har det ganska fint här med. För det är bland annat variationen av resmålstyp (t ex strand vs stad) och aktiviteter som hittills har varit den stora behållningen och nyckeln till framgång när vi reser så länge som vi gör denna gång. Vår första vistelse i Bangkok blev dessutom förkortad på grund av att tågen var fullbokade och vi tvingades åka söderut en dag tidigare än beräknat, så vi kände att Thailands huvudstad hade mer att ge oss innan vi lämnar landet på torsdag. 

Bangkok sett från BTS Skytrain.
Hej igen Bangkok!

Och Bangkok levererar. Igår kväll åt vi middag på kitschiga Cabbage and Condoms här i Sukhumvit (mer barntillåtet än namnet kanske antyder — det är en restaurang vars överskott går till stöd kring familjeplanering och upplysning kring sjukdomar m.m.), och idag spenderade vi förmiddagen på Chao Praya River där vi åkte flodbåt och spanade på bland annat tempel och kontraster mellan flådiga nybyggen och fallfärdiga bostadshus byggda på pålar i vattnet. Efter att ha ätit en sen lunch bland tusen och åter tusen nyårsfirande kineser på Paragons foodcourt vid Siam Square tog vi Skytrain hem och spenderade kvällen i hotellets (nu mycket efterlängtade) pool och lekrum innan det blev koreansk hämtmat och Emil i Lönneberga-film på iPaden som avslutning. Kunde inte blivit en bättre dag.

Cabbage and Condoms i Bangkok.
Cabbage and Condoms – barnvänlig restaurang med uteservering i Sukhumvit i Bangkok.
Barnen framför inredning gjord av kondomer på Cabbage and Condoms i Bangkok.
Kitschig inredning, kreerad av — just det, kondomer.

Imorgon fortsätter vi göra Bangkok med barnen, innan det på torsdag är dags för nya äventyr som jag tror att vi till sist har kommit till beslut om vilka de ska bli. Vi har varit väldigt veliga om hur och var vi ska spendera vår sista månad. Ibland tror jag det hade varit bättre att lägga upp hela rutten hemifrån, för det har spenderats orimligt mycket tid med att forska kring alternativ de senaste veckorna, men samtidigt är det ju en oerhörd lyx och frihet att kunna välja destination med kort varsel baserat på vad vi alla verkar mest inne på just för tillfället. Häng med, så får vi se vad det blir! 

Resdag är iPad-dag #1.
Resdag är iPad-dag #2.
Barnen badar på hotellet i Bangkok.
Från bambuhydda till spabad på rummet!
Bostäder längs Chao Praya River i Bangkok.
Bostäder längs Chao Praya River.
Love i poolområdet på hotell Centre Point Sukhumvit 10 i Bangkok.
Äntligen poolbad!
Barnen slappar i sängen på hotellet i Bangkok.
Äntligen filmkväll! Emil i Lönneberga visas.

God jul från Huay Yang

God fortsättning! Nu har vi spenderat fem härliga dagar här i Huay Yang på östra fastlandet i Thailand, och bland annat hunnit med att fira julafton. 

Efter ett par intensiva och roliga dagar i Bangkok var det alltså dags att ge sig ut på resande fot igen. Vi börjar få rutin på att stuva ihop packningen på kort tid men jag kan inte riktigt säga att vi är 100% nöjda med den, även om vi innehållsmässigt verkligen lyckats få med i princip allt vi behöver (åtminstone så här långt). Ryggsäckarna är aningens för små och grejerna aningens för många kan man sammanfatta det med, och åtminstone jag (som är något slags självutnämnd huvudansvarig för detta) ångrar lite att vi inte investerade i nya rymligare väskor istället för att använda de vi hade när vi reste innan barnen. Vi får ihop allt, och var sak har verkligen sin plats vilket gör att vi är uppackade på en ny plats på max 15 minuter (om jag får arbeta ostört), men det går inte att komma ifrån att det är otroligt maxat. Det som räddar oss varje gång är väskan till Valters vagn. Detta åbäke till packdon innehåller förutom den sulky vi hittills använt i ca 25 minuter på stranden på Koh Samet när Valter däckade under middagen, också allt från flytvästar och badleksaker till skor och långärmade tröjor. Otymplig, fruktansvärd att bära, men alltså också oumbärlig. Bild kommer på packningen nästa gång vi drar vidare!

Tidigt i fredags morse blev vi upphämtade vid vårt hus i Bangkok av en taxichaufför som skulle visa sig vara en tidspessimist till och med av högre rang än min pappa Lage. Jag är van vid och indoktrinerad med att anlända till flygplatser, tågstationer och busshållplatser i orimligt god tid (mina föräldrar checkar t ex alltid in bland de absolut första när de ska flyga — trots att de övernattar på Arlanda), men här mötte pappa sin överman. Tåget söderut skulle lämna Bangkoks Hua Lamphong kl. 8.05, men redan 06.18 levererades vi med barn och bagage utanför tågstationen efter att taxichauffören vid bokning bestämt hävdat att 06.00 var optimal tid att åka. Det blev en lång väntan på ett tåg som i sig sedan skulle visa sig ta 5,5 timmar, men vi passade på att äta frukost, spana på folk och läsa igenom alla medhavda Pixiböcker, och sedan var det ändå snart dags att kliva ombord. 

Långfrukost på Hua Lamphong/Bangkok C.
Läsa Pixi.
Tåget på väg in.

Standarden i tågkupén var klart godkänd, och innan vi ens rullat ut ur Bangkok hade vi serverats både kaffe och fikabröd (internt benämnda ”lussebullarna”) med stor effektivitet. iPadsen som fått vila sen flygresan till Thailand åkte fram, och jag hann igenom en halv bok. Senare levererades lunch och tillhörande dryck med samma effektivitet som tidigare, vilket intogs medan det thailändska landskapet med boskap, bananplantage, tempel och småstäder gled förbi utanför fönstret i varierande hastighet. Längs spåret pågick även det längsta bygge av dubbelspår jag sett, vilket gav mig som före detta pendlare mellan Eskilstuna och Stockholm en bekant och hemtam känsla under hela tågresan … Det bästa med färden enligt Valter (förutom fri tillgång till iPad) var dock toaletten med hål rakt ner på spåret, omåttligt populärt. 

Mumsa thailändsk lussebulle igen!
Fri tillgång till iPad på resdagar.
Bra lunchvyer.
På väg söderut.
Huay Yang station. Kul detalj — för att komma till taxin vid ankomst knallar en helt sonika rakt över spåren med väskor, ungar och hela rasket. Övervakad övergång med bommar etc är överskattat.

Framme vid vårt hyrda hus i Huay Yang möttes vi så äntligen av den sen länge efterlängtade familjen Rudert som bor här hela vintern (dem följer ni på http://istalletforoverall.com). Efter ungefär fem sekunder var barnens lek igång, och nu fem dagar senare pågår den än med några timmars motvilligt uppehåll för nattsömn varje dygn. Jag ska beskriva Huay Yang och vår tillvaro här lite mer framöver, men vi har det så bra, i ett stort fint hus bredvid vännernas, härliga dagar på den fyra mil långa stranden och massor av sim- och dykträning i områdets pool. Igår klämde vi till med en riktigt bra jullunch på restaurang Nishaville som bjöd på både lekrum till barnen, iskallt (en kort stund i alla fall) vitt vin till mig och Christina samt en av de godaste fried rice jag ätit någonsin (ja, den utklassade till och med min modifierade nr 10 på Thai Wok Grill på Lilla Essingen). På eftermiddagen blev det julklappsöppning och poolhäng följt av samtal hem till nära & kära och så hämtmat på kvällen, och även om någon riktig julkänsla inte infann sig trots upprepade försök med julmusik, kunde vi inte varit mer nöjda med upplägget av vår jul. Fantastiskt att vara här! 

God jul från stranden i Huay Yang!
Framme i huset!
Lyckan i att ha en vän som lånar ut Elsaklänningar! ❤️
Vänner på stranden.

Våra dagar i Bangkok

Med oss i bagaget till Bangkok hade vi en gedigen shoppinglista med nödvändigheter som vi samlat på oss under resans första veckor, och den jobbade vi undan i rasande tempo på krimskramsmeckat MBK under vår första dag i stan. Lyckligtvis råder praxis ”en sak in, en sak ut” i vår packning som tyvärr är något mer maxad än vad jag skulle önska, så det fanns icke möjlighet att helt gå loss med plånboken. Ganska befriande. 

Innan vi tog oss an MBK gjorde vi dock en utflykt till Lumphini Park där vi spanade på frigående leguaner och sköldpaddor samt lekte lekpark en stund. För litet vattenbestånd i packningen och för mycket sol i lekparken gjorde dock att vi tacksamt gled ner i den luftkonditionerade tunnelbanan igen efteråt, det gäller att vara ute antingen tidigt eller sent på dagen för att det ska vara trivsamt att ägna sig åt utomhusaktiviteter. 

Att flytta in i en lägenhet med features som t ex ett eftertraktat matbord att äta frukost vid, har gjort att det har gått snabbt att få lite vardagskänsla, vilket jag tror varit ganska skönt för Love och Valter. En kul detalj med att bo i folks hem/privata bostäder istället för på mer opersonliga hotellrum är att det ofta finns en del grejer för barnen att dona med. Denna lägenhet är till exempel julpyntad till max med bland annat ett tiotal tomteluvor och ännu fler julgranskulor som inredningsdetaljer, och visade sig även innehålla vad som verkar vara ägarinnans samlade gosedjurssamling. Killarna har outtröttligt lekt med dessa i timmar och Love sa vid något tillfälle ”mamma, det här är ett väldigt bra hotellrum!”. Då kan en ju inte bli annat än nöjd med sin bokning! Vi vuxna uppskattar kanske allra mest balkongen, med grym utsikt här från 20:e våningen, där vi bland annat intagit resans första flaska rödvin, en oerhörd fröjd! 

Dag två besökte Petri och killarna leklandet Imaginia på Emporium Mall, medan jag ägnade mig åt lite hemlig julklappsshopping. Det var bland annat en (om än väldigt tidskrävande) upplevelse att betrakta inslagningen av dessa julklappar, som skedde med hjälpmedel som skalpell och dubbelhäftande tejp. Efteråt lyckades vi beställa bland den godaste indiska dhal och panir jag smakat, innan vi begav oss hem till poolen igen. 

Vi känner oss långt ifrån klara med Bangkok, men tyvärr behöver vi lämna tidigare än beräknat eftersom tåget vi ska ta till nästa anhalt var fullt den dagen vi tänkt åka. Vi hade lyckats glömma bort att det är jul i antågande och att det kan vara bra att boka transporter lite längre i förväg, så när detta skrivs sitter vi redan på Special Express Train 43 mot Huay Yang på östra fastlandet, någon timme söder om Hua Hin. Där ska vi hyra ett hus i två veckor och testa på livet i området kring svenska skolan, och där väntar också kärt återseende av vänner som varit i Thailand sedan i början av november, vilket både vi och barnen ser fram emot massor! 

Mer från oss när vi är installerade där!

Leguan-/varanspaning i Lumphini.
Lumphini Park, fint och varmt!
Poolen i huset.
Valter och Love utanför Belle Grand Rama i stadsdelen Huai Khwang i Bangkok, där vår lägenhet låg.
Bästa morgonutsikten.
Julkänsla i Bangkok #1 (tomteluvan).
Julkänsla i Bangkok #2.
Poppis färdmedel.
Håller tummarna för att ingen får en ölburk i huvudet från våning 20 …
Lunchsovning på MBK.
Lunchsovning på Emporium.
Hua Lamphong, Bangkok centralstation.
Väntar på tåget mot Huay Yang.
Nu drar vi vidare!

Framme i Bangkok

Ett av de moment vi, även om det var förenat med en viss bävan, sett fram emot med resan är att få spendera tid med barnen i några av Sydostasiens storstäder. Bangkok blev först ut och infriade absolut dessa förväntningar. Vi har båda varit här förut, men inte med barn. 

När vi kommer fram har det hunnit bli sen eftermiddag. Trafiken står stilla som den alltid gör vid den tiden och de angivna 33 graderna känns med ens så mycket varmare än samma temperatur på Koh Samets stränder där brisen från havet alltid håller sig närvarande. Kontrasten är både uppenbar och uppiggande efter vårt slappa strandliv. 

Innan vi reste ägnade vi orimligt många kvällar hemma i Sverige åt att leta boende här. När vi nu får nycklarna till vår lägenhet som vi hyr av en kinesisk kvinna i området Huai Khwang strax norr om innersta stadskärnan, känns det värt mödan. Lägenheten är rymlig, kylskåpet välfyllt och utsikten från 20:e våningen är fantastisk. Medan eftermiddagen glider över i kväll tar vi hissen raka vägen ner till den parkliknande innergården där vi testar både pool och lekpark, och hamnar rakt in i det thai-kinesiska vardagslivet bland nannys, barnvaktande far- och morföräldrar och sparkcykelåkande barn. 

På kvällen hålls någon form av konsert nedanför huset. Bilvägen spärras av, en lång rad matbås öppnar och vi plockar ihop vår middag som vi äter medan vi tar in stadsluft och nya intryck. Barnen hittar direkt lekkompisar bland borden och drar igång ett spontant disco, och vi vuxna får en efterlängtad Singha efter en lång resdag.

Bangkok, vi tror vi kommer att komma fint överens! 

© 2024 Resa med kids

Tema av Anders NorenUpp ↑