Om vandring, friluftsliv och att resa med barn.

Kategori: Vemdalen


Vemdalen på sommaren

Funderar du på att åka till Vemdalen i sommar? De senaste två åren har vi spenderat en del av sommaren i Vemdalsfjällen med omnejd, och i det här inlägget har jag sammanställt våra tankar om destination Vemdalen och våra bästa tips därifrån.

Solnedgång vid Varggranshågna i Vemdalen, sommaren 2020.

Att vi älskar att semestra i svenska fjällen även när det är sommar har troligen inte undgått någon som känner oss (eller följer oss på Instagram för den delen). Vi fick upp ögonen för sommaren i svenska fjällen för några år sedan när vi lånade en stuga i Sälen. När vi hade spenderat tid där och även varit i Åre, var vi sugna på att testa något annat, och valet föll nästa gång på Vemdalen, mycket tack vare att destinationen gjorde ett bra jobb med att marknadsföra sig på olika sätt.

Det vi letar efter när vi väljer resmål i fjällen på sommaren är friluftsaktiviteter som funkar bra för att få igång barnen. Det kan till exempel vara vandringsleder med intressanta inslag (tänk äventyrsstigar, trollskogar, hinderbanor), vattenfall eller toppturer som verkar någorlunda barnvänliga och som samtidigt kan vara härliga för oss vuxna.

Helst ska det också finnas några sommaröppna restauranger och mataffärer i området, och den varma sommaren 2021 lade vi även till möjlighet till bad på kravlistan. Destination Vemdalen kunde bocka i en hel del av de här punkterna, så sommaren 2020 slog vi till och åkte hit första gången och trivdes då så bra att vi valde att komma tillbaka även året efter.

Att göra i Vemdalen på sommaren

Här kommer en liten sammanfattning av aktiviteter vi har ägnat oss åt i Vemdalen under sommaren. Utöver finns detta förstås också massor av andra fina vandringleder och turer att göra runt om i Vemdalsfjällen. Destination Vemdalen skriver också om de flesta av dem på sin hemsida.

Upptäck Pluppstigen i Storhogna

Mellan Vemdalsskalet och Klövsjö ligger mysiga Storhogna, där barnen lärde sig att åka skidor vintern 2021. Här finns lite liv och rörelse även när det är sommar – Storhogna Högfjällshotell & Spa har till exempel öppet året runt, och strax utanför hotellet hittar du den fina lilla Pluppstigen som självklart fått sitt namn efter sagofiguren Plupp. Ja ni vet, hen med det blå håret, som bor i fjällen och är kompis med hermelinen, lämmeln och fjällräven.

Pluppstigen är en mysig liten vandring på någon halvkilometer, framför allt förstås anpassad för de yngsta små vandrarna. Längs stigen finns det bland annat möjlighet att leka i Plupps torvkåta, köra tipspromenad, balansera på små broar och spänger, samt höjdpunkten – att få servera sig själv eller sina föräldrar vatten ur Plupps rena kallkälla! Så packa en liten matsäck, ta med kåsa att dricka ur och bege er mot Storhogna. Där stigen börjar och slutar finns också en liten lekpark med grillplatser.

Finn fem fall, eller i alla fall några av dem

I Vemdalen finns utmaningen Finn fem fall. Den går som namnet antyder ut på att besöka fem av de vattenfall som finns utspridda i Vemdalsfjällen. Vemdalsfjällen med omnejd, ska sägas, för två av vattenfallen i utmaningen (Mittåfallet och Rändåfallet) återfinns utanför Hede, 40-50 minuter bort, och har aldrig riktigt passat in i vårt program under de två somrar vi spenderat här. Däremot har vi besökt övriga tre, och de kan vi verkligen rekommendera att du beger dig till också!

Mäktiga Fettjeåfallet hittar du i Klövsjö, 20 minuters bilresa från Vemdalsskalet. Här krävs en vandring på ett par kilometer genom skogen för att komma fram, och det är det absolut värt. Jag har skrivit ett eget inlägg om vårt besök vid Fettjeåfallet. Sångbäcksfallet är mer lättillgängligt beläget nära vägen mellan Klövsjö och Storhogna, och är också väl värt ett besök. Missa heller inte att vandra till Fallmoranfallet (består egentligen flera vattenfall) som du till exempel når med en rejäl tur över fjället från Jaktstugan i Vemdalsskalet. Här finns en superfin, iskall liten lagun, så ta med badkläder om du går hit en varm sommardag!

Vandra Äventyrsstigen i Björnrike

I Björnrike händer inte så mycket när det är sommar, men här finns en riktigt fin liten vandringsled i skogen som går under namnet Äventyrsstigen. Stigen är knappt en kilometer lång och går längs Sersån som bjuder på flera minivattenfall och broar att tävla med pinnar ifrån. Tydligen har äventyrsstigen numera även fått djurfigurer och tipspromenad, så ett besök här blir troligtvis än mer populärt hos barnen.

Testa cykelbanorna i Vemdalsskalet och Storhogna

Vemdalen är kanske inte känd för sin cykling, det finns till exempel ingen möjlighet till liftburen cykling som på många andra fjälldestinationer, men i Vemdalsskalet och i Storhogna finns åtminstone banor som lämpar sig för de yngre cyklisterna som vill träna. Våra barn hade framför allt kul i Storhogna sommaren 21, där det grävts en lite längre bana nere vid Storhogna M. Där finns också en pumptrack.

Bada på Hede camping

Badmöjligheterna är inte de mest optimala i Vemdalen, men i lilla Hede, 25 minuter från Vemdalsskalet, finns en camping med pool och rolig vattenrutschkana. Här spenderade vi en fantastisk julidag sommaren 2022, och även fast det rådde 25-gradig värme och det samtidigt pågick både marknad och liveuppträdanden på campingen, var det luftigt och gott om plats på badet. Klart värt ett besök en varm dag!

Badet på Hede Camping.

Sonfjällets nationalpark

Vi har ngt slags vagt formulerad idé om att besöka alla Sveriges 30 nationalparker tillsammans med barnen innan de blir vuxna eller flyttar hemifrån (kanske beroende på vad som kommer först). Sonfjället blev deras tredje i ordningen efter Tyresta och Fulufjället, och gjorde ingen besviken.

⁣Vi spenderade vårt besök med en vandring upp på Lillfjället som bjöd på fantastiska vyer över fjällandskapet runtomkring, samt ett ganska ordentligt träningspass. Turen var enligt uppgift ca 2 km enkel väg och bjöd på rejäl stigning och stundtals trötta barnben, men också på magisk utsikt och mäktig miljö. Och att ta sig ner gick otroligt fort, trots stopp för snöbollskastning!

Utsikt från Sonfjällets nationalpark, sommar -20.

Gå på marknad på Vemdalens hembygdsgård

Under sommaren hålls det ofta marknader på Vemdalens hembygdsgård. Där säljs allt från vanligt marknadskrimskrams till hembakat fikabröd och enstaka hantverk. Vi åkte dit för att kolla in marknaden, men upptäckte att det fanns en uppstyrd lekmiljö på området, komplett med såväl snickarbua som hinderbana, så där hängde vi mest. Mycket uppskattat hos barnen!

Fler aktiviteter i Vemdalen:

  • Ta en tur på Trollstigen på Vemdalsskalet
  • Beundra utsikten från Varggranshågna och ät lunch på Varggransstugan
  • Häng på Skalets torg
  • Åk Hovdeliften upp på toppen (och kanske även ner igen)
  • Fynda på byloppis i Hede eller Klövsjö

Var bor en bäst i Vemdalen sommartid?

Vemdalssfjällen ligger i Jämtland/Härjedalen och brukar sägas utgöras av orterna/resmålen Vemdalen by, Vemdalsskalet, Björnrike, Storhogna och Klövsjö. Under de båda somrar som vi spenderat här har vi valt att bo i anslutning till Vemdalsskalet. Vill du ha nära till matbutik, folkliv och restauranger eller möjlighet till takeaway ibland, är det här du ska ha din bas. Våra barn uppskattar också att hänga på Skalets torg med dess roliga aktiviteter i form av sparkcyklar, bollar, trampbilar med mera – inte minst efter en dag på fjället. Bor du runt Vemdalsskalet har du dessutom nära ner till Vemdalen by, där det finns ytterligare mataffär, restauranger, café, sportbutiken Ekbergs fiske (som även är byns ombud för Systembolaget) och inte minst en fin hembygdsgård där marknader ordnas under sommaren.

Första året hittade vi vår stuga via Blocket, andra sommaren bokade vi via Bokavemdalen.se. Båda funkade fint och vilken bokningstjänst vi använder handlar helt om var rätt typ av boende dyker upp.

Självklart går det att bo riktigt bra var som helst i Vemdalsfjällen under sommaren, troligen vill du ändå ha tillgång till bil för att kunna ta dig till olika vandringsleder, fjäll och aktiviteter i omgivningarna. Ofta är priserna i fjällen relativt humana sommartid, eftersom utbudet är dimensionerat efter anstormningen på vintern. Vi har gett runt 5 000 för en vecka i de stugor vi bokat, och då har det varit riktigt hög standard med flera bra sovrum, bastu, kök med samma standard som hemma, fin utsikt och härlig miljö utanför.

Sammanfattningsvis kan vi varmt rekommendera en sommar i Vemdalen!

Love och Valter utanför vår stuga i Vemdalen sommaren 2021.

Snabbfakta, Vemdalen på sommaren

Hitta hit: Ca 6 timmar med bil från Stockholm. Vintertid går nattåg från flera orter, sommartid gäller bussanslutning från Mora eller Östersund för den som vill åka rälsburet.

Mataffärer: Finns nere i Vemdalen by, vid Vemdalsskalet och i Klövsjö.

Äta ute: Vid Vemdalsskalet finns ett par sommaröppna restauranger, likaså nere i byn. Missa inte mysiga Varggransstugan uppe vid Skalet – de har riktigt bra mat med fantastisk utsikt.

Bada: Utomhuspool finns på Hede Camping. Vi har också badat i Svartåstjärnen i Klövsjö, och på Storhogna högfjällshotell finns inomhuspool som (ibland?) är öppen även för gäster som inte bor på hotellet. Caroline som driver Livet i Vemdalen har skrivit ett bra inlägg om badplatser i Vemdalen med omnejd, kolla gärna in det!

Här ligger Vemdalen:

Fettjeåfallet – vandring till mäktigt vattenfall i Klövsjö

Fettjeåfallet är ett vattenfall som ligger väl undangömt inne i de djupa skogarna utanför Klövsjö i Jämtland. Med sin fallhöjd på 60 meter är Fettjeåfallet ett av Sveriges allra högsta vattenfall, och du tar dig hit på slingrande stigar genom skogen – en vandring på ungefär två kilometer enkel väg.

Vi lyckades pricka in en riktigt regnig och ruggig dag för vår tur till Fettjeåfallet sommaren 2020. När vi svängde in på parkeringen på morgonen var där mindre än en handfull bilar, och är det någon rekommendation jag ska ge när det gäller den här typen av aktiviteter är det som alltid att vara tidigt på plats. Att besöka Fettjeåfallet är populärt, och vattenfallet ingår också i Vemdalens ”Finn fem fall”, så en kvalificerad gissning är att det kan vara riktigt mycket folk här, inte minst under fina sommardagar.

För att hitta till ovan nämnda parkering siktar du mot Klövsjö skidområde, håller till höger vid Hotell Klövsjöfjäll och fortsätter ytterligare 5 kilometer på grusvägen innan du är framme vid Fettjeåfallets parkering. Därefter kan vandringen börja.

Vandringsleden mot vattenfallet

Första biten passerar över ett kalhygge och fortsätter sedan in i den fina skogen. Leden går parallellt med Fettjeån, som härstammar från vattenfallet, och efter några hundra meter dyker den upp precis invid stigen. Våra kids älskar att kasta sten, kottar och pinnar och se föremålen tävla i det forsande vattnet, så när ån dök upp sänktes vår vandringshastighet avsevärt. Vi parkerade oss därför på den bänk som finns efter ungefär 500 meter och lät denna lek ha sin gång innan vi fortsatte vandringen mot fallet.

Redan innan besöket hade vi läst om att leden utsatts för en hel del slitage under de senaste åren, och att man därför restaurerat den i samarbete med nepalesiska sherpas som varit delaktiga i arbetet med att förstärka leden med naturliga material. Flera sektioner av vandringen mot Fettjeåfallet består därför numera av stentrappor som är riktigt fina att både se och gå på – en upplevelse i sig!

Två gånger längs vägen korsar leden Fettjeån med hjälp av fina träbroar, och det har också bildats en rad små vattenfall längs vägen, så vandringen i sig är verkligen en behållning bara den. Framåt slutet blir vägen stenigare och lite mer besvärlig. Våra vänner som hade med sig bebis i bärstol fick kämpa lite, men trots hala stenar och ojämnt underlag var det inga större problem att ta sig hela vägen fram. I planen för Fettjeåfallet och vandringsleden framåt ingår att rusta upp och förstärka även den sista biten med stentrappor och grusläggning, så troligtvis blir det ännu lättare (men kanske inte lika utmanande och kul!) att ta sig fram till vattenfallet framöver.

Framme vid Fettjeåfallet

Väl framme vid Fettjeåfallet blev vi kvar en lång stund för att beundra de nedstörtande vattenmassorna. Missa inte att vandra förbi vindskyddet och fortsätta ytterligare en bit upp på klipporna för en ännu mäktigare upplevelse. Att klättra upp och komma riktigt nära vattenfallet var såklart mycket populärt hos barnen, och en stor fördel med att göra denna vandring en regnig dag, förutom att det förmodligen var mycket mindre folk än annars, var att barnen var dressade i kläder som var fullständigt optimala för vattenlek.

Vid vattenfallet finns som sagt ett vindskydd med en tillhörande liten grillplats, här rastade vi och åt vår matsäck medan barnen lekte vidare på stenarna vid det forsande vattnet. När vi var klara påbörjade vi vår vandring tillbaka till parkeringen, och mötte då en hel del andra besökare, så det kändes fint att vara på plats tidigt och få uppleva Fettjeåfallet utan alltför många människor runt omkring, särskilt i coronatider.

Sammanfattningsvis kan jag verkligen rekommendera ett besök vid Fettjeåfallet när du befinner dig i Vemdalen eller Klövsjö med omnejd. Fallet ingår som nämnts ovan i Destination Vemdalens utmaning ”Finn fem fall”, tillsammans med Sångbäcksfallet, Fallmoran, Mittåfallet och Rändåfallet, och eftersom våra barn alltid går igång på när saker paketeras ihop till någon form av uppdrag var det med extra kraft och energi de tog sig an denna vandring. Love och Valter var sex respektive fyra år vid vårt besök och det var inga som helst problem för dem att ta sig fram längs vandringen, de hoppade som bergsgetter fram över de steniga partierna. Vi gjorde alltså vår vandring i juli, men jag är övertygad om att fallet är fantastiskt att besöka de allra flesta tidpunkterna på året. Missa inte om du har vägarna förbi!

Snabbfakta, Fettjeåfallet i Klövsjö

Vad: Vattenfall i skogen utanför Klövsjö i Jämtland, med en fallhöjd på omkring 60-70 meter. Fettjeåfallet är därmed ett av Sveriges allra högsta vattenfall, slaget av bland annat Njupeskär i Fulufjällets nationalpark. Vandringen är omkring fyra kilometer tur och retur.

Hitta hit: Kör mot Klövsjö skidområde och håll till höger vid hotell Klövsjöfjäll. Efter fem kilometers körning hittar du parkeringen på vänster sida. Vi anlände en (regnig) julidag vid 9-tiden, och då fanns det gott om plats, men det är ingen enorm parkeringsplats så kom gärna tidigt på förmiddagen eller sen eftermiddag för att undvika risk för att det är fullt.

Tillgänglighet/barnvänligt: Våra barn på 4 och 6 klarade vandringen till Fettjeåfallet fint. Det är inte möjligt att ta med t ex barnvagn, så använd sele eller bärstol för mindre barn som kanske inte orkar gå hela sträckan själva.

Matmöjligheter: Vindskydd för att äta matsäck finns både vid parkeringen och framme vid vattenfallet.

Mer info: Om Fettjeåfallet på Destination Vemdalens webbplats.

Här ligger Fettjeåfallet:

Du kanske också vill läsa:
1. Njupeskär – vattenfall och vandring i Fulufjällets nationalpark
2. 6 aktiviteter med barn i Sälen på sommaren
3. Vandring på Lillnipen/Nipfjället och fenomenet Trollvägen

Storhogna – härlig skidåkning med barn i Vemdalsfjällen

Av någon anledning har vi, trots otaliga veckor i fjällen de senaste somrarna, inte lyckats ta oss upp på vintern med barnen. Detta jullov blev det ändring på den saken, när vi i sista minuten valde att boka en vecka i Storhogna. Vi skulle icke komma att ångra oss utan fick en riktigt härlig vistelse i Vemdalsfjällen.

Efter ett långt jullov som uteslutande spenderades hemma i det då snöfattiga Stockholmsområdet beslutade vi oss för att det var dags för miljöombyte. Alla längtade efter snö och riktig vinter, så att det skulle bli fjällsemester var givet. Men vart skulle vi åka? Egentligen var det nog Åre som hägrade mest, men den långa bilresan avskräckte, och eftersom barnen aldrig stått på slalomskidor tidigare visste vi att det inte skulle bli så mycket avancerad åkning ändå. Jag började scanna av Skistar efter lediga stugor, men det var ju knökfullt i hela södra fjällkedjan, coronasituationen till trots. Då och då dök det dock upp enstaka objekt, och till sist hittade jag en stuga i Storhogna som kändes riktigt bra för oss.

Bilen lastades med barn samt mat för hela veckan för att undvika coronaspridande besök i butiker, och vi lämnade Solna tidigt på morgonen. Faktiskt hade det snöat lite under natten, och Love kommenterade de små vita fjunen som mot alla odds lyckats hålla sig kvar på marken vid sidan av E4 i Sollentuna med orden ”åh kolla vad mycket snö!”. 🙂 Det skulle bli mer av den varan. När vi passerat Bollnäs började snöhögarna bli allt högre, och snart var vinterlandskapet utanför bilrutorna ett faktum. Otroligt härligt att vila ögonen på.

Äntligen s n ö!

Om Storhogna som skidort

Storhogna besökte vi redan i somras när bodde en vecka i Vemdalsskalet och gick den fina lilla Pluppstigen som finns vid Storhogna Högfjällshotell och som Love och Valter gillade skarpt. Det kändes därför extra kul att berätta för barnen att det var dit vi skulle tillbaka nu. Och Storhogna visade sig faktiskt vara ett perfekt val för första skidresan med barn. Det är ingen särskilt stor skidort, här finns en handfull snälla och ganska korta nedfarter, de flesta med högt, härligt läge och utsikt över södra Jämtland. Upp på toppen kommer du med en knapplift som startar strax nedanför Högfjällshotellet, alternativt med en ankarlift längre bort som tar dig nästan lika högt upp.

En smula mer avancerad åkning erbjuds på andra sidan av berget mittemot, i Klövsjö, vars skidsystem är sammanbyggt med Storhognas. Vi bodde precis vid förbindelseliften mellan de båda skidorterna vilket var ett medvetet och strategiskt val som mycket riktigt skulle visa sig lyckosamt.

Solliften – förbinder Storhogna med Klövsjö.

Detta annorlunda år kändes det också väldigt skönt att välja just en liten skidort som kanske inte lockar så väldigt många andra än de som valt att bo där. Liftkortet gäller i såväl ovan nämnda Klövsjö som i Björnrike och Vemdalsskalet (och kostar därefter), så med mindre corona och större/mer skidvana barn hade vi förmodligen förlagt åkningen på dessa ställen vissa dagar för att få variation. I år var dock Storhogna och Klövsjö fullt tillräckligt för oss.

Pistkarta över Storhogna och Klövsjö hos Skistar »

Barnen lär sig åka skidor

Storhogna var dessutom ett ypperligt ställe för barnen att lära sig att åka skidor. Vi bestämde oss redan innan vi åkte för att det för familjefridens skull var betydligt lämpligare att någon annan än vi föräldrar fick nöjet att introducera dessa bestämda små herrar i skidåkningens underbara värld, och förbokade utan omsvep en timmes skidskola åt dem varje morgon. Vi köpte lektionerna via Storhogna Högfjällshotell, och det var två nervösa och pirriga barn som lämnades av vid uppsamlingsplatsen första morgonen. En stor framgångsfaktor var att de två, med samma förkunskaper (dvs noll), kunde gå tillsammans i samma grupp. Nervositeten (hos oss alla fyra) la sig snabbt när ett käckt och härligt gäng bestående av skidlärarna, Karin, Felix, William och Saga kom och introducerade sig, så vi vinkade lite och stack sen iväg för en timmes vuxenåkning, en helt otrolig lyx!

Denna nämnda lyx utgjorde sedan starten på varje skiddag medan barnen lärde sig glasstruten (används i backen) och glasspinnarna (används i liften). När skidskolan var slut fortsatte vi oftast öva en stund till tillsammans i samma backe, så att barnen fick visa upp vad de lärt sig. Skidskolan i Storhogna håller till i Kalles backe alldeles nära Högfjällshotellet, och Love och Valter älskade verkligen den backen. Lagom flackt för att det inte ska kännas läskigt, det finns en del roliga figurer att svänga runt och liften är jämförelsevis lugn och långsam – perfekt för att lära sig. Efter bara ett par dagar bemästrade båda barnen knappliften och var inte lite stolta när de lyckades ta sig både upp och ner för denna backe helt utan hjälp.

Vi spenderade också en del tid vid det lilla rullbandet som finns nära Storhogna M (där också Skistars skiduthyrning och nyckelutlämning i Storhogna finns). Här är backen ännu flackare och dessutom kort, men den är också bred och helt optimal för att bygga upp barnens självförtroende kring åkningen – det kan liksom inte hända nånting farligt här så de fick klara sig mycket själva vilket de uppskattade.

Träning i Kalles backe, Storhogna.
Nöjda killar på toppen.

Vårt boende i Storhogna

När jag letade boende var jag noga med att det skulle ligga i nära anslutning till (helst nästan i) backen så att vi inte skulle vara beroende av bil hela tiden. Dessutom behövde nedfarten utanför vara snäll, så att vi potentiellt skulle kunna ta oss ner där med kidsen senare i veckan om skidskolan förlöpte enligt plan. Det allra bästa hade kanske varit att bo precis vid själva barnbacken, det kommer vi att sikta på nästa gång, men vi uppskattade också lugnet som fanns vid vår stuga.

Den låg på det som kallas Solsidan i Storhogna, där namnet kommer av att sluttningen vetter mot väster och därmed får ut max av den uppskattade eftermiddags- och kvällssolen. Värt att nämna är att det byggs en hel del i området, men det var ingenting vi stördes av då alla stugor på och omkring vår lilla gata var färdigställda.

Förutom att du har direktaccess till transportliften mot Klövsjö och backen som tar dig ner mot Storhognas skidområde har du här också längdspåren precis runt knuten. Bättre läge blir det knappast. Oftast la vi upp dagarna så att vi åkte skidor i Storhogna först, när barnen hade skidskola, för att sedan förlägga den senare eftermiddagsåkningen i Klövsjö. Lunch åt vi hemma i stugan för att minimera kontakt med andra människor nu i coronatider.

Utsikt över Storhogna från Solsidan.

Stugan i sig var egentligen lite för stor för oss fyra, som samtliga hade möjlighet att få varsin dubbelsäng i eget rum … Men det var gott om plats vilket alltid är härligt när en reser med barn, särskilt eftersom det var ganska kallt under vår vecka och vi därmed behövde in och tina upp oss emellanåt. Bastu och braskamin var givna höjdpunkter, liksom utsikten över hela Storhogna och bort mot Vemdalsskalet.

Sammanfattningsvis är vi alltså otroligt nöjda med vår vecka i Storhogna och kan varmt rekommendera en resa dit. Ska jag nämna någon nackdel är det möjligen att liftarna här stänger redan klockan 15, åtminstone denna tid på året, medan de i Klövsjö håller öppet till 17. Detta hade varit helt fint om bara förbindelseliften mellan områdena hade hållt samma tid. Nu gällde det att passa Solliften för att ta sig över före 15 när den stänger och därmed få två nya fräscha åktimmar, problemet är bara att en även gärna vill nyttja den för att ta sig tillbaka till Storhogna sen eftersom det finns en platå uppe på toppen som inte riktigt lutar åt något håll. Det fick bli en kort kvällspromenad på några hundra meter istället, klart värt det, och jag tror definitivt att det kommer bli fler skidsemestrar i Storhogna för vår del!

Snabbfakta Storhogna på vintern

Vad: Storhogna ligger i Vemdalsfjällen och ingår i samma liftkort som Klövsjö, Vemdalsskalet och Björnrike.

Hitta hit: Från centrala Stockholm tar det ca 5,5-6 timmar att köra (utan paus). Det går också att åka nattåg hit på helgen under högsäsong, tåget stannar då i Röjan varifrån du sen tar bussen Snöpendeln vidare sista 15-20 minuterna till Storhogna. Mer om tåget på Vemdalen.se.

För vem: Alla som uppskattar relativt lugn i fjällen vintertid och inte är ute efter den häftigaste utförsåkningen – perfekt för familjer med mindre barn. Längdspåren här är fantastiska och leder i många fall rakt ut på kalfjället.

Övrigt: Rekommenderar att boka skidskola med Storhogna Högfjällshotell. Väldigt fin service i deras sportbutik också, nästa gång kommer vi fixa vår utrustning där (även om det på intet vis var något fel på Skistars uthyrning).

Här ligger Storhogna:

Petris veckorapport #2, fjällen sommar 2020

Efter vår vecka i Sälen åkte vi vidare mot både Idre och Vemdalsskalet. Här kommer fjällsemesterns andra rapport fokuserad på dessa resmål.

Veckans tävling: När medierna rapporterar om mycket folk och fulla parkeringar runt om i fjällen så kickar tävlingsinstinkten in — nu gäller det att vara först på plats av ren princip. Det triggar igång oss båda lite extra, och barnen åker med av bara farten.

Parkeringen vid Städjan/Nipfjället, Idre. Här var det fullt någon halvtimme senare.

Veckans uppvaknande: Majoriteten av gästerna på Pernilla Wiberg Hotell i Idre fjäll var riktiga hurtbullar. Att släntra in på frukosten i samband med öppning brukar i vanliga fall innebära lugn och ro samt en känsla av inre tillfredsställelse. Men icke här i Idre, folk verkade generellt redan vara ombytta, duschade och klara efter morgonlöpningen, och intog buffén som något slags second breakfast.

Veckans ”hur är det möjligt?”: Hur någon kan misslyckas med att koka ägg till en frukost på ett hotell är för mig en gåta.

Veckans fotograf: Den äldre, som tog den fantastiska bilden på oss och som visar intresse för fotografering överlag.

En av väldigt få bilder där vi båda syns.

Veckans skylt: Fanns utanför Vemdalsskalets torg, och den behövdes verkligen, även om stängslet kanske gjorde gjorde mer nytta än själva skylten.

Renarna stod bokstavligen och hängde vid staketet ibland.

Veckans mest efterlysta: Tvättmaskin. Trots upprepade försök till kontakt och bearbetning av Destination Vemdalen, Vargens camping samt byalaget i Vemhån förblev våra kläder otvättade.

Veckans bil: På Vemdalsskalets Torg fanns en massa leksaker för barn i olika åldrar, och trampbilarna var av högsta klass.

Trampbilarna på Skalets torg var oerhört uppskattade.

Veckans matlagning: Stormköket från tidigt åttiotal(?) levererar fortsatt på topp. Tack svärföräldrarna för lånet.

Håller än, även om vi överväger att investera i ny stekpanna.

Veckans robotförsvar: Antalet robotgräsklippare i Hede måste vara högst i Sverige per capita. Mer eller mindre varje hus hade ett och i Hede bor ”man” generellt i hus.

Veckans Moderna Museum: Vi besökte Hede Byloppis som var utspridd hemma hos invånarna. Självklart ville barnen gå hem till prick alla, oavsett om de deltog i loppisen eller ej, och framför allt gå in hos folk som hade äldre byggnader på sin tomt, vilka de krävde att få undersöka.

Veckans legend: Den gamla Amazonen som stod vid Nipfjällets parkering. En riktig hjälte som är sällsynt på vägarna numera. Dessutom var den på plats före oss.

Ratt i bakelit?

Veckans hare: Den yngre, som alltid är steget före när det handlar om grenen ”utförslöpning från bestigna toppar”. Jag har fullt upp med att hänga med i tempot.

Veckans törst: Så fort en ”jokk” eller någon form av rinnande vatten dyker upp så ska båda barnen sörpla i sig.

Veckans återvinningsstation: Fortsättning på förra veckans tema. Denna syntes till i Klövsjö. Undrar hur ofta den töms?

Dags för tömning snart?

Veckans trappa: Stentrapporna vid Fettjeåfallet i Klövsjö, byggda av nepalesiska sherpas med unik kompetens på området.

Veckans öl: OxN Lager på Vargranstugan, 900 möh i Vemdalen, satt helt perfekt. Serverad av trevlig personal och tillsammans med en väldigt god lunch.

Tack för att ni läste, hörs igen till nästa rapport som blir den sista för denna gång.

//Petri

© 2024 Resa med kids

Tema av Anders NorenUpp ↑