Om vandring, friluftsliv och att resa med barn.

Njupeskär – vattenfall och vandring i Fulufjällets nationalpark

Njupeskär, som är ett av Sveriges högsta vattenfall, ligger i fina Fulufjällets nationalpark i närheten av Särna i Dalarna. Vårt besök vid Njupeskär gjorde vi sommaren 2019, när vi var på ett par veckors semester i Sälen, och vi fick en riktigt härlig dag med barnen i nationalparken.

Under våra sommarveckor i Sälen 2019 var det flera av varandra oberoende källor som tipsade om att vi borde göra en tur till Njupeskär och Fulufjällets nationalpark. Baserat på alla rekommendationer verkade det uppenbarligen vara en utflykt av rang, och barnen var minst sagt lockade av möjligheten att få beskåda ett av Sveriges högsta vattenfall. Vi packade därför ryggsäckarna för en heldag, hoppade in i bilen och stack dit. Vi blev inte besvikna!

Vårt besök i Fulufjället inföll alltså innan coronapandemin, och därmed också innan hemestern fick fart på allvar och trycket på nationalparkerna ökade lavinartat. Ändå var det gott om bilar på parkeringen när vi svängde in, trots att vi var där ganska tidigt på förmiddagen. Love och Valter hittade genast en bäck i anslutning till parkeringen, och efter en lång stunds seglande med barkbåtar började vi så vår vandring mot Njupeskär. Även om det inte på något sätt var folktomt kändes det i alla fall aldrig trångt inne i skogen.

Det ska sägas att ett besök i Fulufjällets nationalpark såklart kan vara så mycket mer än att enbart besöka vattenfallet Njupeskär. Vi älskade omgivningarna och skulle gärna komma tillbaka, inte minst för möjlighet att beskåda vattenfallet uppifrån – men vid detta första besök var siktet instället på vandringsleden Njupeskärsslingan.

Mot vattenfallet via Njupeskärsslingan

Denna led är enligt uppgift 3,9 km, och bär över många roliga spänger, intressanta broar och diverse stock och sten genom härlig trollskog. Stundtals vandrar du längs Njupån, vars vatten förstås härstammar direkt från Njupeskär och forsar fram genom skogen. Barnen uppskattade turen massor, i alla fall tills det började gå uppför, då blev det en del knotande hos framför allt Valter som var 3 år vid besöket. Love, 5, kunde lätt avledas med fokus på bäcken, och ett stort nöje i all sin enkelhet var att vid en av de fina broarna släppa ner pinnar och fler snabbtillverkade barkbåtar på ena sidan för att sedan se dem komma ut på andra sidan – Love hade förmodligen kunnat stanna där hela dagen om vi inte mutat med färdkost för att komma vidare.

Framme vid Njupeskär

Efter ett par kilometers vandring genom skogen fick vi äntligen syn på Njupeskär som skymtade på långt håll mellan träden, vilket var toppen som motivation för att få barnen att fortsätta framåt. Efter ha vandrat via ett gäng trappor (som gick nedför lyckligtvis, ett tips är att hålla till höger när leden grenar sig första gången, annars blir det trappor uppför) och spänger, kom vi till utkiksplatsen.

Love och Petri fortsatte nästan ända fram till vattenfallet på de hala stenarna, medan Valter och jag nöjde oss med att studera Njupeskär från träplatån. Mängden bilar på parkeringen till trots var det inte särskilt trångt vid vattenfallet (eller på den övriga rundan), och vi fick en riktigt fin stund där. Det är helt klart mäktigt att se vattnet störta ut från klipporna högt ovanför och fortsätta ner i forsen. Att det är ett av Sveriges högsta vattenfall känns fullt rimligt, och en blir självklart sugen på att besöka fler vattenfall.

På vägen tillbaka började orken tryta något hos de yngre i familjen, inte minst eftersom vi sparat på lunchen till efter vattenfallsbesöket. På vägen till Njupeskär hade vi sett flera grillplatser, men på resten av rundan lyste de med sin frånvaro, så det blev baklängeslunch med efterrätten först och sedan grillning när vi kom tillbaka till utgångspunkten där det också går fint att grilla.

En höjdpunkt för barnen längs rundan var att dricka vatten ur kallkälla med hjälp av en upphängd slev, jag misstänker dock att denna kanske har avlägsnats efter covids inträde, så medtag egen kåsa för ändamålet.

Naturum Fulufjället

Att besöka Naturum är alltid obligatoriskt när vi åker till nationalparker och naturreservat som erbjuder sådana, och Naturum Fulufjället gjorde oss inte besvikna. Vi hängde där en lång stund och tittade på bilder, spår och spillning från diverse vilda djur, spanade i kikare ut på myren och ritade teckningar. Nu under coronapandemin är Naturum i Fulufjället tyvärr stängt, jag håller tummarna för att det öppnar igen för det var en mysig avslutning på rundan.

Efter besöket i Naturum återvände vi till bilen och åkte hem till Sälen igen. Sammanfattningsvis var detta en riktigt bra utflykt i en välskött nationalpark som vi verkligen kan rekommendera, och barnen pratade långt senare om besöket vid Njupeskär. Ett bra betyg!

Njupeskär och forsen nedströms.
Att besöka Njupeskär rekommenderas varmt.

Snabbfakta, vattenfallet Njupeskär och Fulufjällets nationalpark

Vad: Njupeskär, ett av Sveriges högsta vattenfall med en fallhöjd på 93 meter, som du når via fina och väl utmärkta leder genom skogen. Tidigare omnämndes Njupeskär ofta som Sveriges högsta vattenfall, men det verkar mer eller mindre alltid ha rått lite delade meningar om det, och det tycks även bero det på hur en räknar. Enligt Sveriges Nationalparker räknades Njupeskär tidigare som Sveriges högsta vattenfall sett till den fria fallhöjden, dvs den del av vattenfallet där vattnet störtar rakt ner, men nu verkar man ha reviderat även detta. Högst eller ej, mäktigt och sevärt är det i alla fall!

Hitta till Njupeskär och Fulufjället: Nationalparken finns förstås tillgänglig via Google Maps. Kommer du söderifrån, t ex från Sälen som vi, rekommenderar vi att du fortsätter på riksväg 311 via Särna istället för att följa GPS:en och köra de små grusvägarna som föreslås, särskilt om du har en bil du är rädd om. Stor parkering finns nära entrén till nationalparken.

För vem: Den som gillar skog och naturupplevelser, med eller utan barn, och t ex för den som söker efter vattenfall nära Sälen.

Pris: Gratis.

Matmöjligheter: Restaurang fanns vid entrén men testades inte av oss. Ett par grillplatser (med ved) fanns på vägen mot Njupeskär, däremot inga på vägen tillbaka (om du går motsols). Många fina naturliga rastplatser för den som inte är i behov av grillplats.

Övrigt: Ta med sele/bärstol till de yngsta, svårt med vagn pga många trappor nära vattenfallet. Toaletter finns både på Naturum och vid entrén till nationalparken, liksom möjlighet att fylla på vatten.

Mer info: Om vattenfallet Njupeskär och Fulufjället på Sveriges nationalparkers webbplats.

Här ligger vattenfallet Njupeskär och Fulufjällets nationalpark:

Du kanske också vill läsa:
1. Stenshuvud nationalpark – vandring och strandhäng i Skåne
2. Tyresta nationalpark – favoritutflykt i Stockholm med barn
3. Fettjeåfallet – vandring till mäktigt vattenfall i Klövsjö

© 2024 Resa med kids

Tema av Anders NorenUpp ↑