Om vandring, friluftsliv och att resa med barn.

Njupeskär – vattenfall och vandring i Fulufjällets nationalpark

Drygt en timme från Sälen ligger finfina Fulufjällets nationalpark med höjdpunkten Njupeskär, som stoltserar med epitetet Sveriges högsta vattenfall. Vi åkte dit med barnen och fick en riktigt härlig dag med fin vandring i skogen.

Att besöka Njupeskär med barnen var något vi fått tips om både en och två gånger under våra sommarveckor i Sälen, från flera av varandra oberoende källor. Baserat på alla rekommendationer verkade det uppenbarligen vara en utflykt av rang, och barnen var minst sagt lockade av möjligheten att få beskåda Sveriges högsta vattenfall. Sagt och gjort, i fredags packade vi ryggsäckarna för en heldag, hoppade in i bilen och stack dit. Vi blev inte besvikna!

Vi har en tendens att alltid välja den väg som GPS:en anser snabbast, utan att kolla upp vad det är för typ av väg, och den här gången gick vi på en klar nit när vi lurades att åka på grusvägar genom skogen istället för att köra på ordentliga vägar via Särna som enligt uppgift skulle ta 6 minuter längre … Men fram kom vi till slut, och blev nästan folkskygga när vi såg alla bilar på parkeringen efter att ha vistats i lugna sommar-Sälen i en knapp vecka. Vi hittade dock snabbt en parkering, började gå mot Njupeskärs vattenfall, och friden sänkte sig åter över familjen.

För att nå Njupeskär, vattenfallet, vandrar du längs en fin led genom skogen. Vandringen bär över spänger, broar och diverse stock och sten, och barnen uppskattade turen massor. I alla fall tills det började gå uppför, då blev det en del knotande hos framför allt Valter, 3. Love, 5, kunde lätt avledas med fokus på den forsande bäck som rann genom skogen och som härstammade från vattenfallet Njupeskär. Ett stort nöje i all sin enkelhet var att vid en av broarna släppa ner pinnar och snabbtillverkade barkbåtar på ena sidan för att sedan se dem komma ut på andra sidan – Love hade förmodligen kunnat stanna där hela dagen om vi inte mutat med färdkost för att komma vidare.

Framme vid Njupeskär

Efter ett par kilometers vandring genom skogen fick vi äntligen syn på Njupeskär på långt håll, vilket var toppen som motivation för att få barnen att fortsätta framåt. Efter ha vandrat via ett gäng trappor (nedför lyckligtvis, håll höger när vägen grenar sig första gången …) och spänger kom vi till utkiksplatsen, och Love och Petri fortsatte sedan nästan ända fram till vattenfallet på de något hala stenarna medan Valter och jag nöjde oss med att studera Njupeskär från träplatån. Mängden bilar på parkeringen till trots var det inte alls särskilt trångt vid vattenfallet (eller på den övriga rundan), och vi fick en fin stund där. Det är helt klart mäktigt att se vattnet störta ut från klipporna högt ovanför och fortsätta ner i forsen. Att det sägs vara Sveriges högsta vattenfall kändes fullt rimligt.

Ett orosmoln under dagen var att den lunch vi tagit med tarvade att vi hittade en grillplats. Eftersom det dök upp flera sådana ganska tidigt under rundan blev vi lite kräsna och ratade dem på grund av andra grillande besökare, vilket vi fick ångra senare. Det slutade med att vi tog oss alla de fem kilometerna fram och tillbaka utan mat, för att sedan göra upp eld precis där vi inledde vår vandring. Lyckligtvis var det inget barn som klagade över detta.

Efter maten hängde vi en stund i Naturum och tittade på bilder, spår och spillning från diverse vilda djur innan vi återvände till bilen och åkte, på asfalterade vägar, hem till Sälen igen. En riktigt bra utflykt i välskött nationalpark som vi verkligen kan rekommendera, och barnen pratar fortfarande så här ett år senare om besöket vid Njupeskär. Ett bra betyg!

Snabbfakta, vattenfallet Njupeskär och Fulufjällets nationalpark

Vad: Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall (enligt uppgift), med en fallhöjd på 93 meter, som du når via fina och väl utmärkta leder genom skogen. Stämmer det då att Njupeskär verkligen är Sveriges högsta vattenfall? Det verkar råda lite delade meningar om det, och självklart beror det på hur en räknar. Enligt Sveriges Nationalparker är Njupeskär åtminstone Sveriges högsta vattenfall sett till den fria fallhöjden, dvs den del av vattenfallet där vattnet störtar rakt ner. Högst eller ej, mäktigt och sevärt är det i alla fall!

Hitta till Njupeskär och Fulufjället: Nationalparken finns förstås tillgänglig via Google Maps. Kommer du söderifrån, t ex från Sälen som vi, rekommenderar vi varmt att du trotsar GPS:en och kör riksväg 311 via Särna, särskilt om du har en bil du är rädd om … Stor parkering finns nära entrén till nationalparken.

För vem: Den som gillar skog och naturupplevelser, med eller utan barn, och t ex för den som söker efter vattenfall nära Sälen.

Pris: Gratis.

Matmöjligheter: Restaurang fanns vid entrén men testades inte av oss. Ett par grillplatser (med ved) fanns på vägen mot Njupeskär, däremot inga på vägen tillbaka (om du går motsols). Många fina naturliga rastplatser för den som inte är i behov av grillplats.

Övrigt: Ta med sele/bärstol till de yngsta, svårt med vagn pga många trappor nära vattenfallet. Toaletter finns både på Naturum och vid entrén till nationalparken, liksom möjlighet att fylla på vatten.

Mer info: Om vattenfallet Njupeskär och Fulufjället på Sveriges nationalparkers webbplats.

Petri och Valter framför Njupeskär.
Petri och Valter framför Njupeskär. Stenarna är hala, därav det något ohärliga greppet om handleden … 🙂
Bild på Njupeskär vattenfall.
Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall(?)

Här ligger vattenfallet Njupeskär och Fulufjällets nationalpark:

2 kommentarer

  1. Petréa

    Wow så bra att jag hittade allt detta bra!! Jag är själv med tre barn (7 år, 4 år och 6 månader) i sälen en vecka nu, och idag var vi i trollskogen. Riktigt uppskattat! Underbart att kunna gå upp och lyssna på alla troll! Jag har verkligen letat med ljus och lykta på vad mer man kan göra här den tid, tills jag hittade denna sida.

    Nu har jag verkligen fått mer inspiration och information från er för våra resterande dagar här!👌 tack!

    • Resa med kids/Anna

      Hej Petréa! Åh, stort, stort tack för att du tog dig tid att lämna din kommentar, jag blir verkligen jätteglad att kunna inspirera! 🙂 Hoppas ni har haft en fortsatt fin vecka i Sälen och att ni hittade mer aktiviteter som ni uppskattade, våra barn (och vi) älskar att vara där pga finns så mycket mysigt att göra! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Resa med kids.

Tema av Anders NorenUpp ↑