Sälen på sommaren, kan det verkligen vara något? Den frågan ställde vi oss också för ett par år sen, och sedan dess har vi spenderat ett antal veckor i Sälen, både sommar-19 och sommar-20. Det har varit härliga vistelser med massor av uteliv, och en perfekt start på vår ambition att börja introducera barnen till att vandra i fjällen. För dig som funderar på att testa en sommar i Sälen kan vi bara säga – kör!

I det här inlägget har vi samlat våra bästa tips för dig som är sugen på Sälen sommartid. Missa inte att även kika in på vår destinationssida för Sälen där du hittar alla inlägg från sommar-Sälen samlade!

Vi har varit i Sälen två somrar i rad. Första sommaren, 2019, planerade vi att stanna en vecka, men trivdes så bra att vi bestämde oss för att förlänga vistelsen med ytterligare några dagar och blev kvar i 10 dagar totalt. När det var dags att planera sommarsemestern 2020 stod Sälen överst på barnens önskelista över ställen att åka till, så vi bestämde oss för att boka in en vecka då också. Vi ångrade oss inte. Här kommer svar på lite vanliga frågor vi brukar få om att semestra i Sälen sommartid.

Magiska vyer i Sälen sommaren 2020. Här på tur upp på Hundfjället.

Var bor en bäst med barn i Sälen när det är sommar?

En stor fördel med Sälen och övriga orter i fjällen är att de är dimensionerade för att rymma halva Stockholms och resten av mellansveriges befolkning under vecka nio, och även om jag är övertygad om att sommarsemester i svenska fjällen kommer bli allt vanligare (det har ju inte minst sommaren 2020 varit ett tydligt exempel på), kommer det nog aldrig bli så populärt som under sportlovsveckorna på vintern.

Därmed finns det ett överskott av boenden i fjällen sommartid, vilket gör att priserna blir därefter. Det går att hitta riktigt fina stugor till priser från runt 3-4 000 kronor och uppåt. Enklast tycker vi det är att boka via Blocket eller AirBnB (upplever att priserna på Blocket generellt är något lägre då AirBnBs prissättning bygger på dygnspris, men det varierar såklart). Även Stugnet och Stugknuten är platser där det går att hitta boende, vi har bokat via alla ovan nämnda med gott resultat.

I just Sälen har vi dock tillgång till en stuga på Gusjösätern mittemot östra Tandådalen via ett tidigare jobb, och har därför valt att bo där. Själva Tandådalen har ingen verksamhet igång under sommaren förutom Hemköp och pizzeria, men det är lugnt och fridfullt och naturen är ju som bekant alltid öppen! 🙂 I Hundfjället är trollen i Trollskogen vakna även sommartid, och nytt för sommar 2020 var att också Fompes träkolsgrill höll öppet där.

Vill du bo nära händelsernas centrum bör du dock istället satsa på Lindvallen. Här brukar restaurangen Gustav Bar & Grill hålla öppet, liksom Gustavliften, och borta vid Experium finns det också restauranger och butiker som brukar vara öppna under sommaren. Sommaren 2019 hade vi en riktigt fin dag i Experiums äventyrsbad, men på grund av Corona höll det stängt sommaren 2020. Håll koll på Skistars hemsida för senaste information om vad som är öppet när du ska till Sälen.

Eftersom vi har velat uppleva flera olika delar av Sälenfjällen har vi i alla fall trivts väldigt bra i vår stuga i Tandådalen, det tar aldrig mer än 20 minuter att köra någonstans ändå, och lugnet runtomkring är som sagt helt fantastiskt. Avgör själv vad som är viktigast för dig, att ha nära till aktiviteter eller att uppleva lugnet. Skulle säga att priserna generellt verkar högre runt Lindvallen, medan det går att komma undan med riktigt låga priser längre bort.

Vad finns att göra med barn i Sälen på sommaren?

Det finns massor av roliga aktiviteter och äventyr att ägna sig åt i Sälen när det är sommar! Vandring brukar vara vår huvudsyssla när vi är i Sälen och det finns flera riktigt fina rutter som passar utmärkt med barn. Jag har satt ihop ett inlägg med tips på 6 olika aktiviteter att göra med barn, men det finns såklart mycket mer än dessa aktiviteter. För den som är intresserad av cykling har Skistar massa bra info. Valter, vår yngsta, har precis lärt sig cykla, och i somras testade vi att hyra mountainbikes i Tänndalen. Vi skulle gärna testa på att göra det tillsammans med kidsen även i Sälen, kanske nästa sommar eller redan på kommande höstlov.

Det finns också ett par lekplatser i Sälen som våra barn gillar och som det kan vara skönt att variera naturupplevelserna med. I Lindvallen har vi spenderat en hel del tid både i Valles värld och på den lite större lekplatsen som ligger nära Skistar Lodge. Även i Hundfjället finns en lekplats med stor klätterställning som faktiskt var lite utmanande och därmed rolig även nu i sommar när Love var 6 år. I Lindvallen finns också fäbod med djur.

Allra bäst trivs dock våra barn när de bara får vara i naturen och greja med pinnar, stenar, bäckar och annat, och framför allt – när vi vuxna tar oss tid att upptäcka naturen tillsammans med dem.

Vad bör vi packa för en semester i Sälen sommartid?

Den korta versionen – kläder för alla väder. Den långa versionen – packa i princip alla sorters kläder familjen använder under hela året, bortsett möjligtvis från snöskor och skidutrustning. Under våra sommarveckor i Sälen har vi haft alla väder från snöblandat regn och +5 grader till +25 och strålande sol. Att vandra i fjällen och frysa kommer verkligen ingen att gilla, så släpp tanken på att det kanske är juli och packa ner både mössa och fingervantar i dagryggsäcken. Ta förresten även med badkläder, för det kan också hända att barnen plötsligt kräver att få ta ett dopp i närmaste fjällbäck om vädret slår om och blir varmt. Tro mig, jag talar av erfarenhet av båda scenarior.

Sammanfattningsvis. Vi älskar Sälen, våra barn älskar Sälen, och det är väldigt hög sannolikhet att även framtida somrar kommer att innehålla vistelser i Sälen! 🙂 Hoppas du har hittat information som du kan ha nytta av, och undrar du över något är det bara att ösa på i kommentarsfältet nedan.

Fler inlägg från sommar-Sälen och svenska fjällen:
1. Tips på 6 aktiviteter med barn i Sälen på sommaren
2. Njupeskär – en utflykt till Sveriges högsta vattenfall
3. Nästa: Åre – fjällsemestern får otippad fortsättning