De senaste åren har vi spenderat vårt höstlov i Skåne. Vi har ingen personlig anknytning till landskapet, utan har åkt dit för att njuta av härliga naturupplevelser och fina miljöer. Här har jag sammanställt tips på både resmål och aktiviteter, för dig som också är sugen på att spendera höstlovet i Skåne.

Att valet föll på just Skåne när vi skulle planera barnens första höstlov i livet var egentligen något av en slump. Vi hade spenderat större delen av sommaren i fjällen och var sugna på att se någonting annat, och så här långt in på hösten kändes det som ett smart drag att styra söderut för större chans till varmare och soligare väder. Eftersom vi har en pågående utmaning som går ut på att besöka alla Sveriges nationalparker tillsammans med barnen föll det sig också naturligt att välja ett resmål i närheten av en sådan, och Stenshuvud nationalpark på Österlen hade vi länge varit sugna på att besöka. Första året bokade vi därmed en stuga i Kivik i östra Skåne. Andra året ville vi upptäcka andra delar av Skåne, och spenderade då vårt höstlov runt Höganäs och Kullaberg, men mer om det i ett separat inlägg.

Höstlov på Österlen i östra Skåne

Vi startade tidigt från Stockholm och körde många timmar genom ett höstligt Sverige, med stopp för rast vid den gamla ruinen Brahehus vid Vättern. När eftermiddagen började övergå i kväll rullade bilen ner mot Vitemölla strand utanför Kivik, och vi släppte ut barnen och oss själva på de vita, ödsliga sanddynerna för att springa av oss efter alla timmar i bilen. Redan här kände vi oss nöjda med vårt val av destination, att byta Stockholm mot frisk luft och vidsträckta vyer vid havet kändes som ett mycket bra beslut.

Boende på Österlen

Under det här höstlovet hyrde vi ett mindre hus i utkanten av Kivik. Vi hittade ett fint objekt på Blocket Bostad, och betalade en bråkdel av vad liknande bostäder kostar under sommarmånaderna. I Kivik finns flera restauranger, caféer och en större matbutik, och allt detta låg inom gångavstånd från huset vilket gjorde vistelsen bekväm för oss. Även Kiviks skola, med tillhörande fotbollsplan, låg på kort avstånd från vårt boende, vilket gladde familjens yngre familjemedlemmar som inte trivs riktigt bra om det inte finns möjlighet att spela en fotbollsmatch med jämna mellanrum.

Vi tyckte Kivik var en bra utgångspunkt för vårt höstlov på Österlen, men självklart funkar det lika bra att bo i Simrishamn eller någon av alla de små byarna som ligger utspridda längs kusten. Oavsett var en väljer att bo är bil nästan ett måste, och därför spelar det kanske mindre roll var boendet ligger. Just under höstlovet brukar vi lägga lite extra krut på att hitta ett hus som är mysigt invändigt, och sen är det förstås alltid viktigt att det finns bra miljöer utanför så att barnen kan röra sig fritt, men det gäller ju året om. I Skåne siktar vi gärna på att bo nära havet så att morgonpromenader och liknande kan förläggas vid stränder eller längs klippor – härligt både när solen skiner och när höststormarna härjar!

Aktiviteter på Österlen

Vi hann med mycket under vårt första höstlov i Skåne. Här kommer en sammanställning av några av de aktiviteter vi ägnade oss åt under veckan.

Besök på Kiviks musteri

Första dagen åkte vi till Kiviks musteri, där barnen inledde med en lång stund i de höga trägungorna som finns upphängda i träden invid parkeringen. Sedan tog vi en promenad i trädgården och omgivningarna bland alla äppelträd, och gick en sväng ner mot havet, för att till sist gå in och titta på utställningen samt avsluta med lunch och avsmakning av årets äppelmust. Ett besök här kan varmt rekommenderas!

Stenshuvud nationalpark

Inget besök på Österlen utan en tur till Stenshuvud nationalpark! Har skrivit ett helt inlägg om vår dag här, men sammanfattningsvis är detta en fantastisk liten nationalpark (en av Sveriges minsta) som bjuder på otrolig vandring genom bokskog, upp på berg, över karga klippor vid havet och längs vidsträckt sandstrand. Vi valde vandringen som heter Hälleviksslingan på 4,2 kilometer, och besökte givetvis också Naturum. Än idag ett par år senare har barnen denna nationalpark som en favorit av de tio vi besökt.

Knäbäckshusen

Lilla fina Knäbäckshusen är en by bestående av korsvirkeshus, belägna på en höjd alldeles ovanför Knäbäckshusens strand som är en förlängning av stranden i ovan nämnda Stenshuvud nationalpark. Här är det värt att göra ett kort stopp för att strosa lite bland husen och för att ta en promenad på stranden oavsett årstid. Vi tog med oss lunch och åt den på en filt i sanden, en härlig upplevelse i början av november!

Prästens badkar

Utanför hamnen i det lilla samhället Vik finns bland klipporna en stenformation som troligtvis bildats av en så kallad sandvulkan för miljontals år sedan. Vi ramlade kanske inte omkull av hänförelse av själva sevärdheten, men naturen här är storslagen och karg, och det finns dessutom en fotbollsplan invid parkeringen – därmed var alla i familjen nöjda med stoppet.

Ale stenar

En dag begav vi oss ner till det allra sydligaste av Österlen och besökte Ale stenar och Kåseberga. Vi började med att bege oss upp på Kåsehuvud för att titta på fornlämningen och den storslagna utsikten, och spenderade en lång stund med att begrundade den mäktiga skeppssättningen samt leka kurragömma bland stenarna. Sedan tog vi oss försiktigt ner för branten mot havsnivån för att äta lunch på klipporna där innan vi balanserade tillbaka till byn på stenarna längs strandkanten. Här finns mysiga små restauranger som håller öppet även på hösten, och byn i sig är mysig att promenera omkring i.

Sandhammaren

Efter besöket i Kåseberga styrde vi vidare mot Sandhammaren, som av många anses vara en av Sveriges vackraste stränder. Här spanade vi in den gamla Heidenstamfyren och läste om fyrarnas historia på Sandhammaren innan vi tog en promenad på stranden och lekte bland sanddynerna. Stranden är flera kilometer lång och ypperlig för långa, härliga promenader.

Sträntemölla naturreservat

Skåne bjuder dock inte bara på storslagna vyer vid havet, utan också på trolska skogar. En dag åkte vi till fina Sträntemölla naturreservat någon mil utanför Kivik, och vandrade till den gamla kvarnen Forsemölla där huvudattraktionen är ett 15 meter högt vattenfall. Här vill en inte missa att göra en avstickare ut ur naturreservatet över till Mandelmanns ägor för att klättra upp till kullen med ensamma trädet.

Forsakar vattenfall och ravin

Fin skog och vattenfall finns också utanför Degeberga, där området runt Forsakar helt klart är värt ett besök. Forsakar är en djup ravin kantad av bokskog och med ett brusande vattenfall som gömmer sig längst in. Här kan du läsa mer om vår vandring till Forsakar vattenfall.

Andra aktiviteter på Österlen

Under veckan hann vi också med en tur till Simrishamn för inköp av vin och gummistövlar, en kortare vandring vid Brösarps backar och vid Haväng, samt häng i olika delar av Kivik. Vi gjorde också ett besök vid Ravlunda kyrka på Alla helgons dag för att tända ljus och ta del av det fina arrangemanget ”Österlen lyser”.

Vi firade detta höstlov i Skåne år 2020, alltså mitt i brinnande coronapandemi, så några arrangerade aktiviteter var vi inte med på (det mesta var inställt). För vår del gjorde det ingenting eftersom vi knappt hann med allt vi ville göra ändå, men rekommenderar att kolla in Visit Skåne eller Visit Skåne Sydost inför er vecka. Vi var så nöjda med detta höstlov och kan varmt rekommendera ett höstlov i östra Skåne!