De senaste åren har vi spenderat en hel del tid i svenska fjällen under sommaren, på orter som kanske vanligtvis främst kopplas till vintersemester och skidåkning. Lilla mysiga Lofsdalen i Härjedalen är en destination som vi i allra högsta grad kan rekommendera också under den varmare delen av året.

Vi hade semestrat i såväl Åre och Sälen som Vemdalen och Funäsfjällen sommartid, när vi bestämde oss för att förära även Lofsdalen med en semestervecka. Första veckan i juli styrde vi därför bilen mot Härjedalen och kom fram till Lofsdalen vid tvåtiden på eftermiddagen. Termometern visade på 22 grader och solen sken, så vi gav oss inte ens tid att hämta nyckeln till lägenheten vi hyrt utan körde raka spåret till badplatsen i byn för att ta semesterns första dopp med utsikt över fjället Hovärken. Och just badplatsen är ett stort plus med Lofsdalen sommartid. Här finns nämligen både brygga och sandstrand samt stora gräsytor att breda ut sina tillhörigheter på – perfekt för de (om än sällsynta) sommardagar då det är varmt och soligt. Finns väl knappast något härligare att avsluta en lång vandring eller cykeltur med ett dopp i en fjällsjö?

Att göra i Lofsdalen på sommaren

Här kommer en liten sammanfattning av aktiviteter vi ägnade oss åt i Lofsdalen under vår vecka. Utöver nedan tycker jag även att Lofsdalen var ett riktigt härligt ställe att bara hänga runt på – gå ner till sjön för bad, jogga och promenera längs elljusspåren, spela minigolf vid campingen, kasta sten i sjön, spela fotboll vid skolan, paddla, fiska … fint sommarhäng helt enkelt!

Vandring

Fjällvandring och toppturer är oftast huvudaktiviteten under våra sommarsemestrar i fjällen. I Lofsdalen hann vi med att bestiga såväl huvudfjället Hovärken som den lägre toppen Digervålen, båda funkade riktigt bra med barnen. I Lofsdalen är det ofta gott om renar, vilket blir ett uppskattat inslag under vandringarna.

Paddla kanot

Att paddla kanot på Lofssjön är en upplevelse du inte vill missa i Lofsdalen på sommaren. Under vår paddling tog vi oss till en egen liten ö och hängde där i några timmar för bad och lunch. Lofssjön bjuder på flera såna små öar, och kidsen hade nog gärna gått iland på dem allihop om de bara fått. Vi sparar några till nästa gång!

Dags för paddling på Lofssjön.

Cykling

Våra barn var nya på MTB när vi besökte Lofsdalen, och vi spenderade därmed framför allt tid i cykellederna nere i Lofsdalen by, anpassade för de något mindre barnen. Det går också att ta med cykeln upp i stolsliften och cykla med milsvid utsikt på familjevänliga stigar uppe på fjället. Tar du liften upp kan du också cykla downhill i banorna i Lofsdalen Bike Park.

Trollstigen

En kort bit utanför ”centrala” Lofsdalen ligger en mysig liten trollstig med tipsfrågor, troll och grillplatser vid sjön. Läs mer om Trollstigen i ett eget inlägg.

Lekland och bowling

Vi undviker helst inhomhusaktiviteter på sommaren men skulle vädret grina ner sig helt och hållet kan det vara skönt att veta att Lofsdalens aktivitetshus huserar något som går under benämningen ”Härjedalens största lekland”. Det är mer småskaligt än det låter, men våra barn, som var fem och sju år vid besöket, trivdes bra med att leka här någon eftermiddag. I aktivitetshuset finns även bowling.

Var är det bäst att bo i Lofsdalen på sommaren?

Under vår vecka i Lofsdalen valde vi att bosätta oss på gångavstånd både från ovan nämnda badplats, och från fjällhotellet och aktivitetshuset som ligger en bit upp i backen och väl kan anses vara någon form av central punkt för sommaraktiviteterna i byn. Vi hyrde en lägenhet via Lofsdalenhome.se, men det finns förstås också massor av andra alternativ till att hitta boende. Ytterligare fördelar med att bo nere i dalen är att det också går att promenera ner till mataffär, sportbod och café. Nu var inte cykling huvudaktivitet för oss denna gång, men jag är sugen på att åka tillbaka och då kanske bo högre upp på fjället för att ha nära till Hovärkens spårcentral där många av lederna i Lofsdalen Fjällpark MTB startar.

Snabbfakta, Lofsdalen på sommaren

Hitta hit: Ca 6 timmar med bil från Stockholm.

Mataffärer: ICA Nära finns i Lofsdalen.

Äta ute: Aktivitetshuset i Lofsdalen har pizza och liknande rätter. Café Gamla skolan är riktigt mysigt, de har öppet dagtid och finns nere vid campingen och badet. Finns ytterligare ett par sommaröppna restauranger, vi testade dock ingen av dem.

Lekplats: Finns en liten lekplats vid sjön och campingen samt en ovanför aktivitetshuset. Våra barn gillade också att leka utanför Lofsdalens skola och förskola, där också fotbollsplan finns.

Här ligger Lofsdalen:

Du kanske också vill läsa:
1.
Trollstigen i Lofsdalen
2. Sommar i Sälen med barn
3. Åre på sommaren