Funderar du på att åka till Vemdalen i sommar? De senaste två åren har vi spenderat en del av sommaren i Vemdalsfjällen med omnejd, och i det här inlägget har jag sammanställt våra tankar om destination Vemdalen och våra bästa tips därifrån.

Solnedgång vid Varggranshågna i Vemdalen, sommaren 2020.

Att vi älskar att semestra i svenska fjällen även när det är sommar har troligen inte undgått någon som känner oss (eller följer oss på Instagram för den delen). Vi fick upp ögonen för sommaren i svenska fjällen för några år sedan när vi lånade en stuga i Sälen. När vi hade spenderat tid där och även varit i Åre, var vi sugna på att testa något annat, och valet föll nästa gång på Vemdalen, mycket tack vare att destinationen gjorde ett bra jobb med att marknadsföra sig på olika sätt.

Det vi letar efter när vi väljer resmål i fjällen på sommaren är friluftsaktiviteter som funkar bra för att få igång barnen. Det kan till exempel vara vandringsleder med intressanta inslag (tänk äventyrsstigar, trollskogar, hinderbanor), vattenfall eller toppturer som verkar någorlunda barnvänliga och som samtidigt kan vara härliga för oss vuxna.

Helst ska det också finnas några sommaröppna restauranger och mataffärer i området, och den varma sommaren 2021 lade vi även till möjlighet till bad på kravlistan. Destination Vemdalen kunde bocka i en hel del av de här punkterna, så sommaren 2020 slog vi till och åkte hit första gången och trivdes då så bra att vi valde att komma tillbaka även året efter.

Att göra i Vemdalen på sommaren

Här kommer en liten sammanfattning av aktiviteter vi har ägnat oss åt i Vemdalen under sommaren. Utöver finns detta förstås också massor av andra fina vandringleder och turer att göra runt om i Vemdalsfjällen. Destination Vemdalen skriver också om de flesta av dem på sin hemsida.

Upptäck Pluppstigen i Storhogna

Mellan Vemdalsskalet och Klövsjö ligger mysiga Storhogna, där barnen lärde sig att åka skidor vintern 2021. Här finns lite liv och rörelse även när det är sommar – Storhogna Högfjällshotell & Spa har till exempel öppet året runt, och strax utanför hotellet hittar du den fina lilla Pluppstigen som självklart fått sitt namn efter sagofiguren Plupp. Ja ni vet, hen med det blå håret, som bor i fjällen och är kompis med hermelinen, lämmeln och fjällräven.

Pluppstigen är en mysig liten vandring på någon halvkilometer, framför allt förstås anpassad för de yngsta små vandrarna. Längs stigen finns det bland annat möjlighet att leka i Plupps torvkåta, köra tipspromenad, balansera på små broar och spänger, samt höjdpunkten – att få servera sig själv eller sina föräldrar vatten ur Plupps rena kallkälla! Så packa en liten matsäck, ta med kåsa att dricka ur och bege er mot Storhogna. Där stigen börjar och slutar finns också en liten lekpark med grillplatser.

Finn fem fall, eller i alla fall några av dem

I Vemdalen finns utmaningen Finn fem fall. Den går som namnet antyder ut på att besöka fem av de vattenfall som finns utspridda i Vemdalsfjällen. Vemdalsfjällen med omnejd, ska sägas, för två av vattenfallen i utmaningen (Mittåfallet och Rändåfallet) återfinns utanför Hede, 40-50 minuter bort, och har aldrig riktigt passat in i vårt program under de två somrar vi spenderat här. Däremot har vi besökt övriga tre, och de kan vi verkligen rekommendera att du beger dig till också!

Mäktiga Fettjeåfallet hittar du i Klövsjö, 20 minuters bilresa från Vemdalsskalet. Här krävs en vandring på ett par kilometer genom skogen för att komma fram, och det är det absolut värt. Jag har skrivit ett eget inlägg om vårt besök vid Fettjeåfallet. Sångbäcksfallet är mer lättillgängligt beläget nära vägen mellan Klövsjö och Storhogna, och är också väl värt ett besök. Missa heller inte att vandra till Fallmoranfallet (består egentligen flera vattenfall) som du till exempel når med en rejäl tur över fjället från Jaktstugan i Vemdalsskalet. Här finns en superfin, iskall liten lagun, så ta med badkläder om du går hit en varm sommardag!

Vandra Äventyrsstigen i Björnrike

I Björnrike händer inte så mycket när det är sommar, men här finns en riktigt fin liten vandringsled i skogen som går under namnet Äventyrsstigen. Stigen är knappt en kilometer lång och går längs Sersån som bjuder på flera minivattenfall och broar att tävla med pinnar ifrån. Tydligen har äventyrsstigen numera även fått djurfigurer och tipspromenad, så ett besök här blir troligtvis än mer populärt hos barnen.

Testa cykelbanorna i Vemdalsskalet och Storhogna

Vemdalen är kanske inte känd för sin cykling, det finns till exempel ingen möjlighet till liftburen cykling som på många andra fjälldestinationer, men i Vemdalsskalet och i Storhogna finns åtminstone banor som lämpar sig för de yngre cyklisterna som vill träna. Våra barn hade framför allt kul i Storhogna sommaren 21, där det grävts en lite längre bana nere vid Storhogna M. Där finns också en pumptrack.

Bada på Hede camping

Badmöjligheterna är inte de mest optimala i Vemdalen, men i lilla Hede, 25 minuter från Vemdalsskalet, finns en camping med pool och rolig vattenrutschkana. Här spenderade vi en fantastisk julidag sommaren 2022, och även fast det rådde 25-gradig värme och det samtidigt pågick både marknad och liveuppträdanden på campingen, var det luftigt och gott om plats på badet. Klart värt ett besök en varm dag!

Badet på Hede Camping.

Sonfjällets nationalpark

Vi har ngt slags vagt formulerad idé om att besöka alla Sveriges 30 nationalparker tillsammans med barnen innan de blir vuxna eller flyttar hemifrån (kanske beroende på vad som kommer först). Sonfjället blev deras tredje i ordningen efter Tyresta och Fulufjället, och gjorde ingen besviken.

⁣Vi spenderade vårt besök med en vandring upp på Lillfjället som bjöd på fantastiska vyer över fjällandskapet runtomkring, samt ett ganska ordentligt träningspass. Turen var enligt uppgift ca 2 km enkel väg och bjöd på rejäl stigning och stundtals trötta barnben, men också på magisk utsikt och mäktig miljö. Och att ta sig ner gick otroligt fort, trots stopp för snöbollskastning!

Utsikt från Sonfjällets nationalpark, sommar -20.

Gå på marknad på Vemdalens hembygdsgård

Under sommaren hålls det ofta marknader på Vemdalens hembygdsgård. Där säljs allt från vanligt marknadskrimskrams till hembakat fikabröd och enstaka hantverk. Vi åkte dit för att kolla in marknaden, men upptäckte att det fanns en uppstyrd lekmiljö på området, komplett med såväl snickarbua som hinderbana, så där hängde vi mest. Mycket uppskattat hos barnen!

Fler aktiviteter i Vemdalen:

  • Ta en tur på Trollstigen på Vemdalsskalet
  • Beundra utsikten från Varggranshågna och ät lunch på Varggransstugan
  • Häng på Skalets torg
  • Åk Hovdeliften upp på toppen (och kanske även ner igen)
  • Fynda på byloppis i Hede eller Klövsjö

Var bor en bäst i Vemdalen sommartid?

Vemdalssfjällen ligger i Jämtland/Härjedalen och brukar sägas utgöras av orterna/resmålen Vemdalen by, Vemdalsskalet, Björnrike, Storhogna och Klövsjö. Under de båda somrar som vi spenderat här har vi valt att bo i anslutning till Vemdalsskalet. Vill du ha nära till matbutik, folkliv och restauranger eller möjlighet till takeaway ibland, är det här du ska ha din bas. Våra barn uppskattar också att hänga på Skalets torg med dess roliga aktiviteter i form av sparkcyklar, bollar, trampbilar med mera – inte minst efter en dag på fjället. Bor du runt Vemdalsskalet har du dessutom nära ner till Vemdalen by, där det finns ytterligare mataffär, restauranger, café, sportbutiken Ekbergs fiske (som även är byns ombud för Systembolaget) och inte minst en fin hembygdsgård där marknader ordnas under sommaren.

Första året hittade vi vår stuga via Blocket, andra sommaren bokade vi via Bokavemdalen.se. Båda funkade fint och vilken bokningstjänst vi använder handlar helt om var rätt typ av boende dyker upp.

Självklart går det att bo riktigt bra var som helst i Vemdalsfjällen under sommaren, troligen vill du ändå ha tillgång till bil för att kunna ta dig till olika vandringsleder, fjäll och aktiviteter i omgivningarna. Ofta är priserna i fjällen relativt humana sommartid, eftersom utbudet är dimensionerat efter anstormningen på vintern. Vi har gett runt 5 000 för en vecka i de stugor vi bokat, och då har det varit riktigt hög standard med flera bra sovrum, bastu, kök med samma standard som hemma, fin utsikt och härlig miljö utanför.

Sammanfattningsvis kan vi varmt rekommendera en sommar i Vemdalen!

Love och Valter utanför vår stuga i Vemdalen sommaren 2021.

Snabbfakta, Vemdalen på sommaren

Hitta hit: Ca 6 timmar med bil från Stockholm. Vintertid går nattåg från flera orter, sommartid gäller bussanslutning från Mora eller Östersund för den som vill åka rälsburet.

Mataffärer: Finns nere i Vemdalen by, vid Vemdalsskalet och i Klövsjö.

Äta ute: Vid Vemdalsskalet finns ett par sommaröppna restauranger, likaså nere i byn. Missa inte mysiga Varggransstugan uppe vid Skalet – de har riktigt bra mat med fantastisk utsikt.

Bada: Utomhuspool finns på Hede Camping. Vi har också badat i Svartåstjärnen i Klövsjö, och på Storhogna högfjällshotell finns inomhuspool som (ibland?) är öppen även för gäster som inte bor på hotellet. Caroline som driver Livet i Vemdalen har skrivit ett bra inlägg om badplatser i Vemdalen med omnejd, kolla gärna in det!

Här ligger Vemdalen: