Om vandring, friluftsliv och att resa med barn.

Kategori: Kuala Lumpur

I Kuala Lumpur med barn

Vintern 2019 var vi i Kuala Lumpur med våra barn, då 2 och 4 år. Staden var, tillsammans med Ho Chi Minh City i Vietnam, en av de mest positiva överraskningarna på vår långresa – vi stortrivdes verkligen!

Vi landade i Kuala Lumpur efter en fantastisk månad i Thailand, med besök på Koh Samet, några fina dagar i Bangkok och jul- och nyårsfirande i Huay Yang på fastlandet. Med det thailändska landskapet i färskt minne efter att ha rest genom landet med bil och tåg, såg redan på väg från flygplatsen in mot Kuala Lumpur att det här var något annorlunda. Allt kändes renare, vägarna var bättre och känslan var överlag så mycket mer organiserad. Det märkte vi inte minst när ett av barnen akut behövde uträtta behov på väg in mot staden och chauffören genast stannade vid en fräsch byggnad med möjlighet till såväl bön som toalettbesök. Här kan du läsa mer om vårt första intryck av Kuala Lumpur.

Jag misstänker att många ser Kuala Lumpur som ett nödvändigt stopp på väg ut mot Malaysias övärld och därmed bara stannar någon dag, precis som många gör med Bangkok i Thailand. Även vår ursprungliga plan var att stanna i tre-fyra dagar, men vi trivdes så bra att det slutade med tio dagar i denna fantastiska stad, vilket gav oss möjlighet att verkligen lära känna den.

Vi valde att bo i KLCC och var mycket nöjda med detta. Här hyrde vi en rymlig lägenhet som gav möjlighet att ladda om batterierna inomhus då och då utan att barnen började klättra på väggarna. De älskade att räkna bilar från balkongen, leka kurragömma på de ca 100 kvadratmeterna och att beställa hämtmat som vi åt runt köksbordet. Lite hemmakänsla mitt i metropolen helt enkelt.

I inläggen som följer kan du läsa om KLCC Park, KL Forest Eco Park och andra barnvänliga aktiviteter i Kuala Lumpur, en stad vi varmt kan rekommendera för dig som reser med barn i Asien. Börja nedifrån om du vill läsa inläggen i kronologisk ordning.


KL Forest Eco Park, Kuala Lumpur

Ett ställe vi verkligen gillar i Kuala Lumpur är KL Forest Eco Park eller Bukit Nanas Forest Reserve — den sista lilla biten tropisk regnskog som finns kvar i stadsområdet och en optimal förmiddagsaktivitet för den som befinner sig i Kuala Lumpur med barn.

Under vår vistelse i Kuala Lumpur besökte vi KL Forest Eco Park två gånger. Första gången visste vi inte riktigt vad vi hade att vänta oss, vi hade bara läst att det var ett mysigt utflyktsmål med barn och att det skulle finnas en så kallad canopy walk med hängbroar. I receptionen på Fraser Residence där vi bodde rekommenderade de en taxi till KL Menara Tower, och det visade sig vara en bra startpunkt. Här finns en av entréerna till parkområdet, och här börjar och slutar också rundan med hängbroarna.

Hemma gör vi ofta och gärna utflykter till naturreservat och friluftsgårdar med barnen, och det här blev en snarlik aktivitet, bara i aningen mer tropisk miljö. Love och Valter älskar naturstigar och att följa märkta spår och banor, så de var helt med på noterna från början. Vi knallade in i skogen och möttes genast av mängder av ljud från insekter och fåglar, även om de blandas upp rätt bra med de mer ordinära stadsljuden som trafiken på de trafikerade gatorna nedanför.

Efter en stund noterade vi att det prasslade ovanligt mycket i träden på ett ställe, och fick snart syn på en flock apor som närmade sig försiktigt. Vi har tidigare varit på ställen där apor tyvärr känts aggressiva och stressade, men de här kollade mest av om vi tänkte erbjuda något ätbart och fortsatte sedan med sitt. Av säkerhetsskäl sparade vi vår egen bananstund till lite senare och spanade istället in hur aporna lekte, busade och bråkade med varandra i träden. Otroligt kul att kunna göra detta lugnt och stilla tillsammans med barnen, utan att behöva trängas med stora folkmassor som bara stressar upp djuren.

Efter några hundratal meter kom vi sedan fram till de trapptorn som leder upp till områdets canopy walk (finns det något ord för det på svenska?), och plötsligt var det inget av barnen som hade några som helst problem med att orka gå i trappor. Tornen leder upp till hängbroarna som låter dig promenera i höjd med trädtopparna, en mäktig upplevelse med utsikt över både skogen och Kuala Lumpurs skyskrapor strax utanför parken/skogen.

Beroende på hur mycket en stannar och tittar på omgivningarna (vi hade flera lekstopp på ställen längs stigen som barnen tyckte var intressanta) tar det 15-30 minuter att gå hela rundan. Barnvagn är inte ett alternativ att ta med, men sträckan var absolut gåbar även för Valter, 2,5 år, även om det blev lite ”pappa bäja” då och då. Det finns ingenting att köpa i närheten, så ett tips är att ta med ordentligt med vatten till hela familjen samt gärna någon typ av snacks eller mellanmål om bensinen börjar ta slut i barnbenen. 

Första gången vi var i parken gick vi rundan med hängbroarna två gånger eftersom barnen (och vi) gillade det så mycket. Andra gången bestämde vi oss för att utforska området ytterligare, och hittade då flera stigar som gick djupare in i djungeln. De är bra uppbyggda men kanske inte så väl underhållna, på sina ställen har t ex staketet rasat ner, men funkar bra att gå på oavsett. Träden ger skugga vilket gör att det inte blir alltför varmt, men jag skulle ändå rekommendera att förlägga utflykten till förmiddagen innan solen står alltför högt.

Vi hittade även en annan uppsättning hängbroar längre in i skogen, de visade sig dock leda upp till en stängd ingång in till KL Tower, så det var bara att knalla ner igen. Inne i skogen finns också en öppen yta där camping är tillåten. Den verkade dock inte användas särskilt frekvent, och för vår del var det lagom att ta oss tillbaka till ingången och sedan ta en Grab in till KL City Walk för att äta lunch, nöjda med att ha spenderat en halvdag i skogen mitt inne i stan! ?

Snabbfakta, KL Forest Eco Park

Vad: Ett område med djungel mitt inne i Kuala Lumpur, med hängbroar och skogsstigar. 

Hitta hit: Taxi eller hop on/hop off-buss till KL Menara Tower. Ingången till parken finns precis nära KL Upside Down House, där också bussen stannar. Finns andra ingångar också, men de testade vi inte. 

För vem: Alla som gillar att gå i skogen, toppen för familjer med barn.

Pris: Gratis. 

När: Kom gärna hit tidig förmiddag för en svalare upplevelse. Vi var här både på helgen och på en vardag men upplevde ingen större skillnad på besökare, det var lugnt båda gångerna. 

Övrigt: Ta med sele till de yngsta, vagn funkar inte. Kom ihåg att ha med tillräckligt mycket vatten också eftersom det inte finns något att köpa i närheten.

Kuala Lumpur, vi gillar dig!

KL — jag hade faktiskt på känn att det skulle vara en stad som skulle falla oss i smaken, och det har visat sig stämma. I fem dagar har vi hängt i den malaysiska huvudstaden nu, och såväl vuxna som barn kunde inte trivas bättre!

Efter att ha varit ett flertal gånger i Thailand och inte minst spenderat den senaste månaden där, var vi alla peppade på att komma till ett nytt land, med ny mat, nytt språk och ny kultur. Lite nervigt också, eftersom Thailand verkligen är ett av mina favoritländer och därmed ganska svårt att konkurrera med i min bok. Flera gånger tidigare har vi varit på väg till både Malaysia och Vietnam, men alltid hamnat i Thailand ändå. Det går helt enkelt inte att komma ifrån att Thailand är ett himla trivsamt land att resa i (särskilt med barn!), i alla fall utanför de största turistorterna. I vårt fall har stränderna varit det avgörande. Thailand verkar klart vassast på den fronten i regionen och när en har två, i bästa fall tre, surt förvärvade semesterveckor där mitt i vintern, då känns de där stränderna jäkligt viktiga.

Men nu, när vi hängt på nämnda fantastiska thailändska stränder ett tag, var vi helt klart mottagliga och redo för någonting nytt. Redan i taxin på väg från KLIA, Kuala Lumpur International Airport, var skillnaden påtaglig. Flygplatsen ligger i Sepang, drygt en timme utanför Kuala Lumpur, vilket gav en bra möjlighet till första intryck av landet. Tåget KLIA Express tar ca 30-35 minuter till KL Sentral, men eftersom vi inte bodde i direkt närhet till centralstationen och dessutom var helt obevandrade i hur lätt/inte lätt det skulle vara att ta sig vidare därifrån till vår lägenhet valde vi första bästa alternativ, att ta en dyr förbetald kupong-taxi för alldeles för många ringgit. Hade vi haft koll på läget hade vi bokat en Grab (Asiens motsvarighet till Uber) istället och kommit undan med nästan halva priset. Men fram kom vi, och chauffören körde lugnt. Viktigast. 

Här i Kuala Lumpur känns allt fräschare, renare och mer organiserat, med hus i betydligt bättre skick längs hela sträckan in från flygplatsen. I Thailand slogs vi ofta av hur många som (sorgligt nog) tycks leva stora delar av sina liv så tätt inpå motorvägarna under enkla förhållanden, och något sådant såg vi inte till under hela infärden till Kuala Lumpur, även om det säkerligen inte är representativt för hela landet på något sätt. Landskapet kändes också väldigt annorlunda gentemot Bangkok med omnejd, som ligger närmast till hand att jämföra med. Här är det mer kuperat, och bergen runtomkring ger en fantastisk inramning till staden så fort en kommer upp på någon typ av höjd vilket en ofta gör i en stad full av skyskrapor. Kommunikationen med människor är också annorlunda. I Thailand hade vi ofta problemet att vi förstod det thailändarna sa (på engelska vill säga) men att de inte förstod vad vi menade om vi inte höll oss väldigt basic (typ ”have mango?” istället för ”do you have any mango today?”). Här är det precis tvärtom. Engelskan är betydligt mer utbredd, och alla förstår vad vi säger direkt. Problemet är bara att dialekten gör att vi inte har en aning om vad de svarar … 

Vi trivdes ju väldigt bra med att hyra lägenhet i Bangkok istället för att bo på hotell, så därför körde vi vidare på samma spår i Kuala Lumpur. Vi förfogar just nu över 104 sköna kvadratmeter på tolfte våningen, med utsikt  över staden. Vi bytte faktiskt bort ett rum som vette rakt mot Petronas Towers på grund av avsaknad av balkong, och det är vi glada för nu. Love och Valter älskar att hänga därute och leta efter bilar i olika färger samt lyssna på böneutropen från minareten några hundra meter bort. Vi vuxna gillar också balkongerna (det finns två), men frågan är om inte tvättmaskinen ligger oss ännu närmare om hjärtat. Med ett värmeindex som stadigt ligger runt 42 grader blir det en hel del mer tvätt än vid strandliv där allt som används är bikini och sarong. 

Så nu tar vi oss an stan i lagom stora bitar varje dag, och alltid med ett pitstop i KLCC Park som både vi och barnen älskar. Där finns den största lekplatsen jag sett, samt en plaskdamm modell större, komplett med vattenfall och allt. Vi spenderar också en del tid i och vid poolen i vårt hus, dock mindre än jag räknat med pga för kallt vatten enligt samtliga. Flera gånger under den här resan har vi fascinerats av hur det egentligen är möjligt att frysa när det är 34 grader i skuggan (känns som 42) och 29 grader i poolen, men tro mig, det går! Däremot hänger Love och Valter gärna i hotellets varma jacuzzi …

Vi har gått all in med sponsring av Uber-kollegan Grab och åker taxi precis överallt för att spara på killarnas (och vår …) energi till själva aktiviteterna. Hittills har vi som mest betalat motsvarande svenska 30 kronor för en resa, oftast hälften av det, och du beställer taxi direkt i telefonen precis som med Uber, så det kan inte bli så mycket smidigare.

Grab Food kör även hem middag med nästan obefintlig leveranskostnad, vilket ger oss möjlighet att välja mat i lugn och ro istället för att jaga Valter samtidigt som vi försöker kolla menyer. Enda nackdelen är plastberget som uppstår efter maten, helt fruktansvärt och faktiskt nåt som gör att jag drar mig för att beställa takeaway ibland. Jag minns när vi besökte Petris syster Saara med familj i Busan i Korea, och hur imponerad jag blev av att det kom en representant från restaurangen och hämtade upp (betydligt mer robusta) skålar och emballage för återbruk någon dag senare, sjukt bra! Önskar vi får se mer sånt i fler delar av världen snart. 

Nu kör vi KL några dagar till innan det är dags för nya äventyr, hörs snart igen! 

Klättring i KLCC Park med utsikt mot Petronas Twin Towers.
Klättring med utsikt i KLCC park.
Bästa plaskdammen! Välbehövlig både för oss och barnen, och de är vår biljett till den — vuxna utan barn tillåts ej (rimligt).
Utsikt från vår takterrass.
På matgatan Jalar Alor.
Bamsekillar i Bukit Bintang.
Kontraster i stan.

Hej då Huay Yang – nu drar vi till Malaysia

Resdags igen! Efter nästan en månad i Thailand, varav de sista två veckorna i mysiga Huay Yang, är det dags att åka vidare till nästa land på resan — Malaysia.

En höjdpunkt under våra sista dagar i Huay Yang var att få återse Christina och Nomi, 1 år, som tyvärr fick spendera fem av våra 14 dagar tillsammans på sjukhus i Hua Hin pga lunginflammation. Vi var därmed en något decimerad skara hemma på vårt område, Orchid 6, som firade nyår med öl och pizza på Mumsa Beach och sedan såg fyrverkerier hemma på terrassen. Lyckligtvis gick allting bra på sjukhuset trots en tuff vistelse, och vi hann återförenas sista dagen och kvällen. Så skönt att se dem igen! 

Och allt som allt är vi väldigt nöjda med våra två veckor i Huay Yang. Det är vårt i särklass längsta stopp på den här resan (åtminstone så långt vi planerat, vilket är ungefär ytterligare en månad framåt), och det var skönt att verkligen få tid att landa på ett ställe och därmed också känna sig riktigt klar när vi väl åkte vidare. Dagarna såg i stort sett likadana ut, med häng, lunch och lek på någon av strandrestaurangerna, följt av poolbad och middag någonstans i byn eller på stranden. I början spenderade vi mycket tid i havet, men efter några dagar började det komma in en hel del maneter av okänt slag, vilket gjorde att vi drog oss för att bada och föredrog poolen på området istället. Vi vuxna saknade havet, men Valter och framför allt Love utvecklades enormt i vattnet under tiden i Huay Yang, med simträning, dykning efter stenar och genomförande av undervattenskullerbyttor.  

Det absolut bästa med tiden i Huay Yang var att barnen fick möjlighet att leka obegränsat med varandra — något de utnyttjade till MAX — och förstås att vi vuxna också fick umgås massor vilket är svårt att få till i vardagen hemma i Stockholm. Det var därför med blandade känslor vi hoppade in i taxin mot mellanstoppet Hua Hin igår morse. Saknaden efter vännerna blir stor nu, men vi ser också fram emot att få spendera mer kvalitetstid med Love och Valter som vi senaste veckorna mest bara sett (och hört) swisha förbi i ett stort tumult av ungar. 

En annan anledning till att det känns än mer lägligt att åka vidare är den tropiska stormen Pabuk som är på väg mot regionen nu. Provinsen Prachuap Khiri-Khan där vi befunnit oss senare veckorna verkar mest bli drabbat av regn eftersom stormens öga passerar lite längre söderut, men även regn är vi gärna utan. Vi hoppas verkligen att stormen inte gör stor skada någonstans under sin framfart nu. 

Medan detta skrivs sitter vi på AirAsias flygning från Hua Hin Airport mot Malaysia. Egentligen var planen att åka norrut efter Huay Yang, mot Luang Prabang i Laos, men när vi upptäckte att det fanns ett direktflyg från Hua Hin till Kuala Lumpur kunde vi inte motstå frestelsen att ta det och därmed undvika den omständliga resan upp till Bangkok igen för flyg därifrån. 

Eftersom jag som så många andra drabbats av ökad klimatångest sen stommen för den här resan bokades i våras, känns det bra att vi helt undvikit flyg under vår första månad (bortsett från resan ARN-BKK då, som ju är absolut värst). Jag ser det nu som något av en sport att få ihop en riktigt bra rutt med hjälp av så få flyg som möjligt, och forskar för tillfället om båt- och tågtransporter genom Malaysia. Jag tycker också att det i många fall är krångligare att flyga. Du kommer snabbt från A till B, men det är mycket ledtider runtomkring, med transfer till och från flygplatsen, incheckning av bagage, noggrannare packning, väntetider, konsumtion av dyr/dålig/obefintlig flygplatsmat och liknande. Med andra typer av transporter får du dessutom chansen att se mer av landet du passerar genom, och det gillar jag skarpt! 

Styrman har talat — nu är det alldeles strax dags att landa i KL där vi ska kasta oss in i den malaysiska fredagseftermiddagen genom att skaffa Ringgit och taxi till vår lägenhet. Häng med så hörs vi snart! 

Hej då fina Huay Yang-gänget, we love you!
Packningen i sin helhet!
Killarna i familjen väntar på boarding på Hua Hin Airport.
Mot Malaysia
Dagens lunch ombord.

© 2024 Resa med kids

Tema av Anders NorenUpp ↑