Stenshuvud nationalpark ligger vid havet på Österlen i Skåne. Den blev vår fjärde nationalpark i samlingen när vi åkte dit med våra två barn på höstlovet 2020, och med sin fantastiska strand, vackra skogar och mäktiga utsiktsplatser seglade den snabbt upp som en av våra nationalparks-favoriter så här långt.

Idén om att besöka alla Sveriges nationalparker tillsammans med barnen föddes sommaren 2019 när vi besökte Fulufjällets nationalpark i Dalarna. Sedan dess har vi också hunnit med Tyresta och Sonfjällets nationalparker, och i oktober förra året var det alltså dags för Stenshuvud. Vi hyrde ett hus i Kivik under höstlovet (rekommenderas varmt), och redan andra dagen styrde vi mot nationalparken som skulle visa sig bli en riktig höjdpunkt under veckan.

Stenshuvud ligger en kort bilresa från Kivik, ja, den angränsar till och med till Kiviks musteri där det också finns en entré till nationalparken. Vi valde dock att starta vid huvudentrén där Naturum och den största parkeringen finns. Innan vi påbörjade vår vandring plockade vi med oss karta och broschyr inne på Naturum och studerade dem en stund för att välja ut den optimala vandringen för just vår familj. Våra barn var 4 och 6 år vid besöket, och även om de är vana att vandra ganska långa sträckor gäller det alltid att hitta en tur med så många intressanta inslag som möjligt längs vägen för att vandringen ska förlöpa någorlunda gnisselfritt.

Leder och vandringar i Stenshuvud nationalpark

Att besöka Stenshuvud nationalpark utan att ta en tur upp på själva berget Stenshuvud med dess utsiktspunkter kändes ju inte aktuellt, samtidigt som vi ville ta oss en ordentlig runda och se mycket av nationalparken. Valet föll därför omgående på en kombination mellan Hälleviksslingan (4,2 km) och en bit av Stenshuvudslingan (2,2 km), som med det upplägget vi valde blev strax över 5 km totalt. Efter att ha tagit oss upp på berget och tagit en hel skörd bilder som ändå inte gjorde den fantastiska utsikten rättvisa fortsatte vi ner genom skogen och hela vägen upp till den norra entrén.

Vid norra entrén finns en utmarkerad tältplats, vilken också är enda stället i nationalparken där övernattning är tillåten. Vi nöjde oss med att laga lunch på Trangiaköket och kolla in alla utländska trädsorter och dess skyltar längs den lilla Arboretumslingan, och sökte sen med varierad tålmodighet efter den groddamm som enligt kartan skulle finnas vid denna entré, dock utan att lyckas lokalisera den. Vi gav upp efter en stund, och fortsatte på Hälleviksslingan söderut igen, en vandring genom hagar och bokskog med kor längs vägen. Otroligt fridfullt.

Uppe på ett av Stenshuvuds nationalparks tre huvuden.

Efter en stund nådde vi nästa höjdpunkt, den lilla vita fyren, som började varna Hanöbuktens fartyg för klipporna vid Stenshuvud redan 1916. Här blev det fika, lek på klipporna och kast med liten sten i havet ca 2000 gånger, som alltid när vi slår läger vid någon typ av vattendrag. Att inte vara stressad dessa gånger utan bara hitta en bekväm position, hälla upp mer kaffe och njuta av lugnet kan vara ett av våra bästa lifehacks som föräldrar. Stör aldrig ett barn som sysselsätter sig med något, är en av våra viktigaste deviser, hemma och på tur. 🙂

Den lilla vita fyren i Stenshuvud nationalpark

Efter en lång stund runt fyren och på klipporna runtomkring fortsatte vi turen söderut, och hamnade till sist på den superfina sandstranden som ligger i höjd med huvudentrén. Här kan jag tänka mig att det är väldigt tätt mellan filtarna under sommaren, men denna höstdag var det bara vi och något handfull andra sällskap i sikte. Vi dröjde oss kvar en lång stund här också och lekte i sanden, vissa även i vågorna, innan vi gick tillbaka mot huvudentrén för att kolla in utställningen på Naturum.

Naturum Stenshuvud är en fin liten utställning med flera intressanta montrar att kika på. Barnen lyssnade på sägner från förr, gjorde något slags quiz och fick sen belöning i kassan innan vi begav oss tillbaka till bilen igen och rundade av dagen. Vi kände oss riktigt nöjda med vårt besök i vår fjärde nationalpark som nog faktiskt seglar upp som en av favoriterna hittills. Vi vill gärna göra ytterligare ett besök framöver och täcka in den södra delen av parken som vi inte hann med denna gång. Kul när det finns mer kvar att utforska!

Tips & fakta om Stenshuvud nationalpark

Hitta hit: Stenshuvuds nationalpark ligger i Simrishamns kommun på Österlen, alldeles nära Kivik. Det tar ungefär 10 minuter att köra hit från Kivik, det dubbla från Simrishamn.

Entréer: Stenshuvud har tre huvudsakliga entréer. Vid huvudentrén hittar du stor parkering, Naturum, grillplatser och den stora guldiga nationalparksstjärnan, för den som vill fotografera sig vid den. Norra entrén ligger nära Kiviks musteri och är också ett bra alternativ som start för vandringen. Rörums entré längst söderut i parken har vi ingen koll på eftersom vi fick prioritera bort den delen av parken – det tar vi igen vid nästa besök!

För vem: Stenshuvud rekommenderas till alla, såväl med som utan barn. Vissa sträckor funkar fint med barnvagn, dock inte hela vägen upp på utsiktsplatserna så ta med sele för de minsta.

Höjdpunkter: Utsikten från berget, fyren på klipporna och den magiska sandstranden. Men också bokskogarna, barrskogen vid norra entrén och alla fina stigar.

Mer info: Om Stenshuvud på Sveriges nationalparkers webbplats.

Här ligger Stenshuvud nationalpark:

Du kanske också vill läsa:
1. Njupeskär – vattenfall och vandring i Fulufjällets nationalpark
2. Tyresta nationalpark – favoritutflykt i Stockholm med barn
3. Vandring på Lillnipen/Nipfjället och fenomenet Trollvägen