Om vandring, friluftsliv och att resa med barn.

Hej Koh Samet!

Nu är vi framme och installerade på resans första stopp — ön Koh Samet som ligger 2-3 timmars bilresa söder om Bangkok.

Flygresan fortsatte lika bra som den börjat, det jag dock inte hade insett före avresa var att vår natt aldrig riktigt hann börja innan vi landade i Bangkok kl. 23 svensk tid. Så när vi klev av planet hade jag sovit ungefär fem minuter och så var det helt plötsligt morgon och något slags förväntan om att en skulle vara beredd att ta sig an en ny dag. Love och Valter tog sig några timmars sömn var på planet, men inte direkt att likställa med en vanlig natt hemma i Sverige. Vi klev dock av förvånansvärt pigga, och killarna underhölls bland annat av de långa transportbanden på Bangkoks flygplats på väg till immigration. Väl där kan jag bara konstatera att det är sjukt skönt att resa i länder som ser barn som något upphöjt snarare än som en plåga. Det var bara raka spåret förbi köerna och in i VIP-passagen, tre minuter senare var det klart. Ofantligt skönt.

Så hämtades det ut väskor och letades upp förbeställd chaufför, och mindre än 60 minuter efter landning satt vi i en taxi på väg ut genom Bangkoks förorter ner mot Ban Phe vid kusten. Eftersom jag var fortsatt vaken och vaktade taxichauffören som tyvärr inte riktigt verkade vara det, fick jag se solen gå upp över det suburbiala Bangkok där floder och berg varvades med containerparker och diffusa industrilokaler. Mäktigt på sitt sätt. 

Väl framme i Ban Phe köpte vi båtbiljetter och fick veta att det skulle dröja en stund till nästa båt gick. Vi ställde in oss på att vänta på någon form av café som vi tror fanns på den där piren, men blev plötsligt utbeordrade av en man som viftade tillbaka en båt som redan lagt ut och var på väg ur hamnen. Båten var lastad med en kinesisk familj på dagstur från Rayong, några bakfulla britter och en matleverans som säkert skulle räcka för att driva en mindre strandrestaurang i några dagar. Och så vi då, väskor och ungar hivades som vanligt ombord från famn till famn på besättningsmännen innan vi ens hann tänka tanken på flytvästarna som ordningssamt låg nedpackade i bagaget, och sen var vi på väg. Engelsmannen vi hyr vår lägenhet av här menade att vi slagit någon typ av ankomstrekord från Bangkok och hit, och vi kan inte klaga, det var extremt smidigt. 

Nu är vi installerade i en fin lägenhet som vi hyrt via Airbnb, mitt inne i huvudbyn på Koh Samet. Vi kommer flytta ut till en av stränderna senare, vilket självklart blir fantastiskt i sig, men vi gillar att bo här omgivna av lite mer lokalbefolkning än en möter på resorterna. Valter har redan charmat tjejerna som säljer frukt nere vid gatan och Love älskar att hänga med och göra ärenden, typ köpa frukost och takeaway från de små restaurangerna längs gatan.

Första natten sov alla, vuxna som barn, i 12-13 timmar, och därmed var den jetlagen avklarad. Vi har hunnit se de mindre härliga sidorna av massturism på Hat Sai Kaew, den största stranden som ligger närmast där vi bor (har aldrig sett så många speedboats samtidigt i mitt liv tror jag), men Loves och Valters glädje över att vara i havet slog ändå ut det totalt. Vi har redan ätit imponerande många fried rice (Petri siktar tydligen på minst 100 under resan …) och faktiskt även stundtals lyckats få i våra kräsna barn lite mat. Imorgon ska vi upptäcka en ny strand och fortsätta landa i att vi är här, och att resan har börjat!

Landat i Bangkok!
Soluppgång över Bangkoks förorter.
Ett skepp kommer lastat med matleverans och oss till Koh Samet.

© 2024 Resa med kids

Tema av Anders NorenUpp ↑