Det här inlägget är skrivet i samarbete med Addnature.com.

När jag skriver eller pratar om att vandra med barn i fjällen på sommaren får jag ibland frågor från föräldrar som är intresserade av att börja göra detsamma, men som undrar vilka kläder en behöver införskaffa till barnen innan det bär av. Därför kommer här ett inlägg med några tips kring hur en kan tänka runt kläder på vandring med barn.

Låt oss inleda med att slå hål på den eventuella myten om att det krävs en massa avancerad klädsel och utrustning för att vandra med barn. Jag får ibland känslan av att en del av oss överväldigas av de tips och guider som finns i ämnet, där det låter som att en behöver införskaffa kläder för en polarexpedition när det snarare handlar om en kortare vandring till Stensjön i Lindvallen (eller kanske bara en vandring på den lokala leden i hemmakommunen).

Är det några som brukar vara väl rustade när det gäller kläder för åtminstone de kortare fjällvandringarna så är det de yngsta familjemedlemmarna. Barn som går på förskola eller lågstadium har oftast det mesta de behöver i klädväg för en dagstur på fjället, även i regn och blåst. Och just att ge sig ut på vandring när det är ruggväder blir ofta en riktig fullträff för oss. Barnen bryr sig oftast inte så mycket om att det regnar när vi väl kommer ut, det sitter snarare i huvudet på oss vuxna. Låt oss därför titta på några klädtips för vandringarna när vädergudarna är på sitt grinigaste sommarhumör!

En regnig dag på fjället kan ju bli alldeles underbar med en brasa och rätt kläder.

Börja enkelt!
Det är självklart inte fel med ett bra underställ som både andas och håller värmen, om det är något som redan finns i barnets garderob, men vid de första korta dagsturerna räcker det gott och väl med favoritträningsbyxorna och en vanlig varmare tröja. Packa med barnets vanliga regnkläder i ryggsäcken, även om vädret ser bra ut när ni börjar vandringen på morgonen – det svänger snabbt i fjällen. Använder ditt barn galonkläder, ta dem, men nästa gång det är dags för inköp av regnkläder vill jag verkligen slå ett slag för skalkläder. De står emot regn lika bra (många gånger bättre!) än galon, och är skönare för barnen även i vardagen eftersom de andas och gör att barnen inte blir lika svettiga. Mössa och vantar är också bra att ha med i packningen, nästan oavsett hur varmt och skönt det känns när ni ger er ut.

När det kommer till fötterna är vattentäta skor (eller ett par välsittande gummistövlar) ett måste. Innan du vet ordet av gör barnet ett avsteg från spången och prövar hållbarheten i myrmarken bredvid, och du vill inte behöva vända tillbaka på grund av ett par blöta fötter. För att helgardera dig packar du ner ett par plastpåsar samt något par strumpor extra, så kan du i värsta fall byta strumpor och skydda de nya torra strumporna med plastpåsarna i skorna – inget en vandrar några längre sträckor med, men det kan vara räddningen en kall och blåsig dag.

Så sugen på att testa marken utanför spången. På vandring mot Mellanfjällsstugan, Sälen.

Säkerställ att även de vuxna är rätt klädda
Barnen har alltså oftast redan det mesta de behöver för de första vandringarna, medan det ibland kan stå sämre till i de vuxnas garderob. Se framför allt till att du har en bra regnjacka som står emot väta och blåst. Allra bäst funkar en tunn skaljacka som du lätt kan vika ihop och stoppa ner i ryggsäcken om solen tittar fram, men har du redan en vanlig regnjacka i garderoben hemma är mitt tips att du börjar med den och uppgraderar sedan, när du vet mer om vad du vill ha och behöver.

Se även till att du har någon form av skal- eller regnbyxor så att du kan upptäcka naturen på samma villkor som barnen, det vill säga stundtals nere på marken! Allt blir roligare om du kan röra dig fritt utan att behöva akta dig för att blöta ner dig. Detsamma gäller även skor för vuxna, de behöver vara vattentåliga för att vandringen ska bli som bäst. Själv införskaffade jag ett par halvhöga vandringsskor/kängor inför vår första fjällsommar, och dem använder jag mycket även i vardagen.

I övrigt gäller samma grund för vuxna som för barn. Det är klart att det kan vara både praktiskt och skönt med ett par bra vandringsbyxor och en massa bra funktionskläder, men det du kanske vanligtvis tränar i duger gott första gångerna, sen kan du uppgradera vandringsgarderoben efter hand. Det viktigaste är att ni kommer ut!