I Järfälla, strax utanför Stäket norr om Stockholm, ligger fina Ängsjö friluftsgård och friluftsområde. Vi tog oss hit av en slump för några år sedan, och har sedan dess gjort flera besök i Ängsjö tillsammans med barnen. Här finns lekpark, café, motionsspår och en rolig liten äventyrsstig som ligger lite dold i skogen.

Att vi hittade till just Ängsjö friluftsgård första gången berodde på att vi några helger tidigare hade gått Tjäderstigen ute i Tyresta nationalpark, vilket barnen älskade, och jag därför var på jakt efter fler roliga natur- och äventyrsstigar för barn i Stockholmsområdet. Jag googlade järnet och hittade en blogg som skrev om just Ängsjö, så vi packade bilen och begav oss dit.

Lekplatser och trollstig

Vi trivdes bra redan från första stund. Kidsen begav sig genast iväg mot lekplatsen som en ser redan från parkeringen, och efter att vi spenderat en stund där tog vi oss an den söta lilla trollstigen som går över de små broarna över bäcken precis bakom. Den är kanske 100-150 meter lång, och kantas av små troll i träd och bland rötterna, och för Love och Valter, som var 2 respektive 4 år första gången vi åkte hit, var den mycket intressant.

Inne i skogen finns sedan ytterligare roliga attraktioner för barn i form av tipi-tält i trä med tillhörande totempåle samt ett fort att klättra runt i och åka rutschkana ned från. Första gångerna vi var här fanns också en linbana som roade hela familjen, men den har tyvärr monterats ner och finns inte kvar längre. Här finns också flera grillar utställda, samt en raststuga att äta picknick i under regniga dagar.

Bad, bryggor och paddling

Fortsätter du in i skogen efter de båda lekplatserna kommer du snart ner till Mälaren. Här finns både brygga och sandstränder, och jag misstänker att Ängsjö är en ytterst populär badplats sommartid. Vi har bara varit här höst och vår och därmed undvikit stora folksamlingar, även om det vid vårt senaste besök på påskafton 2020 var fullt på varenda grillplats. Det finns också möjlighet att hyra kanoter. Vi förbokade det en gång men fick avstå när vi kom ut då det blåste för hårt den helgen. Nästa gång blir det revansch.

Äventyrsstigen

Något jag tror en del missar på Ängsjö är att gå den lilla äventyrsstig som finns i skogen bortanför pulkabacken. Den är nämligen inte helt lätt att upptäcka, och jag misstänker att den är etablerad för ett antal år sedan och kanske inte underhålls längre. Våra killar gillar den ändå, och du hittar starten genom att följa vägen förbi backen och in i skogen vid vindskyddet som finns där. Det är en lagom lång liten stig som leder genom fin skog och innehåller några olika stationer med hängbro, rutschkanor, rep att klättra på och tunnel att krypa i. Stigen leder också till det som enligt Love är höjdpunkten med Ängsjö friluftsområde – ett litet berg i skogen med naturliga sprickor och grottor att smyga omkring i. Ofantligt uppskattat!

Gröna ytor och motionsspår

Förutom ovan nämnda aktiviteter som är mycket bra på att locka åtminstone våra barn ut till Ängsjö Friluftsgård, finns också gott om gräsytor för att spela fotboll, flyga drake, spela kubb eller ha picknick. Det vi gillar extra mycket med Ängsjö är att det går att blanda aktiviteterna och variera vandring med lek vilket gör att vi ofta blir kvar hela dagen.

Vid ett tillfälle tog vi också en runda på 2,5 kilometersspåret som går genom fin skog med både blåbär och svamp längs vägen. Det var när Valter fortfarande satt i vagn, och den funkade fint att rulla runt hela varvet. Vår matsäck den gången åt vi inne bland tallarna ungefär halvvägs med lång lekpaus, ett perfekt sätt att dela upp rundan så att även små barn orkar lite längre sträckor.

Valter, 2 år, har lunchpaus i skogen.

Sedan vi var på Ängsjö första gången har en del hänt. Man har byggt en ny motionscentral, cafét har bytt ägare och några söta små övernattningsstugor har försvunnit. Min känsla är att området är mer kommersialiserat nu, och att det småskaliga, lugna och hemtrevliga har gått lite förlorat, men det kanske bara är ett drag av nostalgi. 🙂 Vi tycker fortfarande om att besöka Ängsjö och kommer absolut att åka dit fler gånger även framöver.

Snabbfakta, Ängsjö Friluftsgård

Vad: Friluftsområde i Järfälla norr om Stockholm.

Hitta hit & parkera: Ca 35 minuters resväg med bil från centrala Stockholm, stor gratisparkering finns. Det går också att åka buss från t ex Kallhälls pendeltågsstation.

För vem: För den som vill spendera tid i mysigt friluftsområde vid vattnet med möjlighet till bad, motionsspår, utegym, lekplatser och små äventyr för barnen.

Matmöjligheter: Gott om grillplatser i området, både nere vid vattnet, i anslutning till lekparkerna och i skogen, dock ingen ved så ta med egen. Dricksvatten går att fylla på uppe vid caféhuset.

Övrigt: Det går att hyra små hus/stugor för t ex barnkalas och andra aktiviteter vilket ser väldigt mysigt ut. Toaletter (bajamajor) finns nära lekplatserna och motionscentralen.

Mer info: Finns på Järfälla kommuns webbplats.

Du kanske också vill läsa:
1. Tyresta nationalpark – favoritutflykt i Stockholm med barn
2. Lida Friluftsgård – barnvänlig vandring och äventyr nära Stockholm
3. Vandra med barn − våra bästa tips