Om vandring, friluftsliv och att resa med barn.

Kategori: Sälen

Sälen på sommaren

De senaste åren har vi spenderat flera veckor i Sälen under sommaren. Det har varit riktigt fina semestrar med massor av friluftsliv och härliga vyer. Vi rekommenderar varmt en vistelse i Sälen även på sommaren, och här har vi samlat samtliga inlägg från våra resor. 


Stensjön i Lindvallen – Sälens mest barnvänliga vandring?

Att göra en vandring till fina Stensjön i Lindvallen är nästan ett måste när du besöker Sälen under barmarkssäsongen – i alla fall om du har barn med dig. Att vandra till Stensjön med hjälp av Gustavliften passar även de allra yngsta små vandrarna samtidigt som du som vuxen får njuta över milsvid utsikt över Dalarna.

Vår allra första fjällsemester sommartid gick till Sälen, där vi hyrde en stuga i Tandådalen. Barnen var 3 och 5 år då, och det var hög tid att introducera dem för fjällvandring, om än i liten skala. En av de vandringar vi kollat ut redan innan vi åkte till Sälen var just turen till Stensjön. Det kändes lagom att börja med en tur upp i liften, ett dragplåster i sig, och vandringen till Stensjön kändes hanterbar.

Vi laddade upp med en enklare lunch i packningen för att inte behöva stressa med vandringen, och begav oss sedan till Lindvallen där vi parkerade bilen utanför Gustav Grill & Bar innan vi köpte biljetter till liften i Skistar Shop som ligger alldeles bredvid. Turen upp i stolsliften var mycket populär hos kidsen, och sedan var det bara att följa stigen bort mot Stensjön.

Detta var sommaren 2019 – ett år innan den första covidsommaren när hemestern och fjällmestern tog oss alla med storm mer eller mindre frivilligt, och det var således extremt lugnt i Sälen. På vår vandring till Stensjön detta år mötte vi bara ett tiotal sällskap – något som mångdubblades året efter, 2020, när vi gjorde denna vandring igen.

Framme vid Stensjön

Stigen är bred och bra för barnfötter att gå på, och stundtals består den av spänger över små bäckar och vattenansamlingar, och dessa är alltid populära hos våra barn. Vandringen fram till Stensjön är ca 1,5 kilometer från Gustavliftens toppstation, och har en inte barn i släptåg fortsätter en sedan med fördel över fjället bort mot Hemfjällsstugan. Vi stannade dock vid sjön som ju var vårt mål för denna dag, och blev kvar där länge för att bygga egna stentorn, äta lunch och spana på utsikten.

Jag vet faktiskt inte om sjön fått sitt namn av alla de stenformationer som alltid verkar finnas i den, eller om de började byggas inspirerade av att sjön heter Stensjön? Full med mer eller mindre avancerade stentorn är den i alla fall, och väldigt populärt hos barnen att bygga vidare på dem.

Stensjön, Sälen.
Valter vid Stensjön 2020.

Just framme vid sjön var det faktiskt en hel del folk även detta första år, och året efter ska vi inte tala om – då var det en smärre invasion. Eftersom Gustavliften öppnar kl. 10 är det svårt att överlista folkmassorna och vara på plats tidigt, vilket annars är vårt ständiga knep för att slippa trängas. Skulle jag gå hit igen skulle jag nog tvärtom satsa på att ta liften upp precis när den stänger och sen vandra ner istället för att åka lift, men det beror ju på hur små och vandringsglada barn en har. Vi var här i juli, så i början eller slutet av sommaren är det troligen mycket lugnare.

Sammanfattningsvis är en tur till Stensjön en väldigt mysig utflykt som passar perfekt tillsammans barn. Du får mycket utsikt för lite ansträngning, samtidigt som 3 kilometer inte är en oansenlig sträcka för de yngsta barnen utan något de kan få känna sig stolta över att ha klarat.

På väg tillbaka mot Gustavliften igen.
Härlig utsikt på väg ner mot Lindvallen.

Här ligger Stensjön:

Du kanske också vill läsa:
1. 
6 aktiviteter med barn i Sälen på sommaren
2. 
Njupeskär – Vattenfall och vandring i Fulufjällets nationalpark
3. 
Vandra med barn – våra bästa tips!

Petris veckorapport #2, fjällen sommar 2020

Efter vår vecka i Sälen åkte vi vidare mot både Idre och Vemdalsskalet. Här kommer fjällsemesterns andra rapport fokuserad på dessa resmål.

Veckans tävling: När medierna rapporterar om mycket folk och fulla parkeringar runt om i fjällen så kickar tävlingsinstinkten in — nu gäller det att vara först på plats av ren princip. Det triggar igång oss båda lite extra, och barnen åker med av bara farten.

Parkeringen vid Städjan/Nipfjället, Idre. Här var det fullt någon halvtimme senare.

Veckans uppvaknande: Majoriteten av gästerna på Pernilla Wiberg Hotell i Idre fjäll var riktiga hurtbullar. Att släntra in på frukosten i samband med öppning brukar i vanliga fall innebära lugn och ro samt en känsla av inre tillfredsställelse. Men icke här i Idre, folk verkade generellt redan vara ombytta, duschade och klara efter morgonlöpningen, och intog buffén som något slags second breakfast.

Veckans ”hur är det möjligt?”: Hur någon kan misslyckas med att koka ägg till en frukost på ett hotell är för mig en gåta.

Veckans fotograf: Den äldre, som tog den fantastiska bilden på oss och som visar intresse för fotografering överlag.

En av väldigt få bilder där vi båda syns.

Veckans skylt: Fanns utanför Vemdalsskalets torg, och den behövdes verkligen, även om stängslet kanske gjorde gjorde mer nytta än själva skylten.

Renarna stod bokstavligen och hängde vid staketet ibland.

Veckans mest efterlysta: Tvättmaskin. Trots upprepade försök till kontakt och bearbetning av Destination Vemdalen, Vargens camping samt byalaget i Vemhån förblev våra kläder otvättade.

Veckans bil: På Vemdalsskalets Torg fanns en massa leksaker för barn i olika åldrar, och trampbilarna var av högsta klass.

Trampbilarna på Skalets torg var oerhört uppskattade.

Veckans matlagning: Stormköket från tidigt åttiotal(?) levererar fortsatt på topp. Tack svärföräldrarna för lånet.

Håller än, även om vi överväger att investera i ny stekpanna.

Veckans robotförsvar: Antalet robotgräsklippare i Hede måste vara högst i Sverige per capita. Mer eller mindre varje hus hade ett och i Hede bor ”man” generellt i hus.

Veckans Moderna Museum: Vi besökte Hede Byloppis som var utspridd hemma hos invånarna. Självklart ville barnen gå hem till prick alla, oavsett om de deltog i loppisen eller ej, och framför allt gå in hos folk som hade äldre byggnader på sin tomt, vilka de krävde att få undersöka.

Veckans legend: Den gamla Amazonen som stod vid Nipfjällets parkering. En riktig hjälte som är sällsynt på vägarna numera. Dessutom var den på plats före oss.

Ratt i bakelit?

Veckans hare: Den yngre, som alltid är steget före när det handlar om grenen ”utförslöpning från bestigna toppar”. Jag har fullt upp med att hänga med i tempot.

Veckans törst: Så fort en ”jokk” eller någon form av rinnande vatten dyker upp så ska båda barnen sörpla i sig.

Veckans återvinningsstation: Fortsättning på förra veckans tema. Denna syntes till i Klövsjö. Undrar hur ofta den töms?

Dags för tömning snart?

Veckans trappa: Stentrapporna vid Fettjeåfallet i Klövsjö, byggda av nepalesiska sherpas med unik kompetens på området.

Veckans öl: OxN Lager på Vargranstugan, 900 möh i Vemdalen, satt helt perfekt. Serverad av trevlig personal och tillsammans med en väldigt god lunch.

Tack för att ni läste, hörs igen till nästa rapport som blir den sista för denna gång.

//Petri

Sommar i Sälen med barn – våra bästa tips för fjällsemestern

Sälen på sommaren, kan det verkligen vara något? Den frågan ställde vi oss också för ett par år sen, och sedan dess har vi spenderat ett antal veckor i Sälen, både sommar-19 och sommar-20. Det har varit härliga vistelser med massor av uteliv, och en perfekt start på vår ambition att börja introducera barnen till att vandra i fjällen. För dig som funderar på att testa en sommar i Sälen kan vi bara säga – kör!

I det här inlägget har vi samlat våra bästa tips för dig som är sugen på Sälen sommartid. Missa inte att även kika in på vår destinationssida för Sälen där du hittar alla inlägg från sommar-Sälen samlade!

Vi har varit i Sälen två somrar i rad. Första sommaren, 2019, planerade vi att stanna en vecka, men trivdes så bra att vi bestämde oss för att förlänga vistelsen med ytterligare några dagar och blev kvar i 10 dagar totalt. När det var dags att planera sommarsemestern 2020 stod Sälen överst på barnens önskelista över ställen att åka till, så vi bestämde oss för att boka in en vecka då också. Vi ångrade oss inte. Här kommer svar på lite vanliga frågor vi brukar få om att semestra i Sälen sommartid.

Magiska vyer i Sälen sommaren 2020. Här på tur upp på Hundfjället.

Var bor en bäst med barn i Sälen när det är sommar?

En stor fördel med Sälen och övriga orter i fjällen är att de är dimensionerade för att rymma halva Stockholms och resten av mellansveriges befolkning under vecka nio, och även om jag är övertygad om att sommarsemester i svenska fjällen kommer bli allt vanligare (det har ju inte minst sommaren 2020 varit ett tydligt exempel på), kommer det nog aldrig bli så populärt som under sportlovsveckorna på vintern.

Därmed finns det ett överskott av boenden i fjällen sommartid, vilket gör att priserna blir därefter. Det går att hitta riktigt fina stugor till priser från runt 3-4 000 kronor och uppåt. Enklast tycker vi det är att boka via Blocket eller AirBnB (upplever att priserna på Blocket generellt är något lägre då AirBnBs prissättning bygger på dygnspris, men det varierar såklart). Även Stugnet och Stugknuten är platser där det går att hitta boende, vi har bokat via alla ovan nämnda med gott resultat.

I just Sälen har vi dock tillgång till en stuga på Gusjösätern mittemot östra Tandådalen via ett tidigare jobb, och har därför valt att bo där. Själva Tandådalen har ingen verksamhet igång under sommaren förutom Hemköp och pizzeria, men det är lugnt och fridfullt och naturen är ju som bekant alltid öppen! 🙂 I Hundfjället är trollen i Trollskogen vakna även sommartid, och nytt för sommar 2020 var att också Fompes träkolsgrill höll öppet där.

Vill du bo nära händelsernas centrum bör du dock istället satsa på Lindvallen. Här brukar restaurangen Gustav Bar & Grill hålla öppet, liksom Gustavliften, och borta vid Experium finns det också restauranger och butiker som brukar vara öppna under sommaren. Sommaren 2019 hade vi en riktigt fin dag i Experiums äventyrsbad, men på grund av Corona höll det stängt sommaren 2020. Håll koll på Skistars hemsida för senaste information om vad som är öppet när du ska till Sälen.

Eftersom vi har velat uppleva flera olika delar av Sälenfjällen har vi i alla fall trivts väldigt bra i vår stuga i Tandådalen, det tar aldrig mer än 20 minuter att köra någonstans ändå, och lugnet runtomkring är som sagt helt fantastiskt. Avgör själv vad som är viktigast för dig, att ha nära till aktiviteter eller att uppleva lugnet. Skulle säga att priserna generellt verkar högre runt Lindvallen, medan det går att komma undan med riktigt låga priser längre bort.

Vad finns att göra med barn i Sälen på sommaren?

Det finns massor av roliga aktiviteter och äventyr att ägna sig åt i Sälen när det är sommar! Vandring brukar vara vår huvudsyssla när vi är i Sälen och det finns flera riktigt fina rutter som passar utmärkt med barn. Jag har satt ihop ett inlägg med tips på 6 olika aktiviteter att göra med barn, men det finns såklart mycket mer än dessa aktiviteter. För den som är intresserad av cykling har Skistar massa bra info. Valter, vår yngsta, har precis lärt sig cykla, och i somras testade vi att hyra mountainbikes i Tänndalen. Vi skulle gärna testa på att göra det tillsammans med kidsen även i Sälen, kanske nästa sommar eller redan på kommande höstlov.

Det finns också ett par lekplatser i Sälen som våra barn gillar och som det kan vara skönt att variera naturupplevelserna med. I Lindvallen har vi spenderat en hel del tid både i Valles värld och på den lite större lekplatsen som ligger nära Skistar Lodge. Även i Hundfjället finns en lekplats med stor klätterställning som faktiskt var lite utmanande och därmed rolig även nu i sommar när Love var 6 år. I Lindvallen finns också fäbod med djur.

Allra bäst trivs dock våra barn när de bara får vara i naturen och greja med pinnar, stenar, bäckar och annat, och framför allt – när vi vuxna tar oss tid att upptäcka naturen tillsammans med dem.

Vad bör vi packa för en semester i Sälen sommartid?

Den korta versionen – kläder för alla väder. Den långa versionen – packa i princip alla sorters kläder familjen använder under hela året, bortsett möjligtvis från snöskor och skidutrustning. Under våra sommarveckor i Sälen har vi haft alla väder från snöblandat regn och +5 grader till +25 och strålande sol. Att vandra i fjällen och frysa kommer verkligen ingen att gilla, så släpp tanken på att det kanske är juli och packa ner både mössa och fingervantar i dagryggsäcken. Ta förresten även med badkläder, för det kan också hända att barnen plötsligt kräver att få ta ett dopp i närmaste fjällbäck om vädret slår om och blir varmt. Tro mig, jag talar av erfarenhet av båda scenarior.

Sammanfattningsvis. Vi älskar Sälen, våra barn älskar Sälen, och det är väldigt hög sannolikhet att även framtida somrar kommer att innehålla vistelser i Sälen! 🙂 Hoppas du har hittat information som du kan ha nytta av, och undrar du över något är det bara att ösa på i kommentarsfältet nedan.

Fler inlägg från sommar-Sälen och svenska fjällen:
1. Tips på 6 aktiviteter med barn i Sälen på sommaren
2. Njupeskär – en utflykt till Sveriges högsta vattenfall
3. Nästa: Åre – fjällsemestern får otippad fortsättning

Petris veckorapport #1, fjällen sommar 2020

Jahopp, då var det semester igen och efter lite påtryckningar från mina två trogna följare (Fridell och Nikke) beslöt jag mig för att även denna gång vässa pennan och skriva några rader från första veckan på denna fjällsemester.

Veckans tips inför bilsemester #1: Undvik att besikta bilen för nära inpå avresa, särskilt när besiktningen sedan resulterar i ett återbesök förlagt till ännu närmare samma avresa. Det skapar onödig stress.

Veckans tips inför bilsemester #2: Undvik ovan ännu mer om du dessutom har en fru med kontrollbehov samt nyfikna grannar som med jämna mellanrum undrar hur det går med bilen. Det skapar ännu mer onödig stress. Vill understryka att allt självklart löste sig i god tid innan avresa.

Besiktad och klar!

Veckans byte: Att byta torkarblad inför sommarsemestern i Sverige — ett måste.

Veckans semesterminnen från förr: Vi tillbringade somrarna i norra Finland och det hände ibland att vi körde en dagstur till Haparanda för bilbesiktning. Ibland med anmärkning som ledde till körförbud, ibland inte, men min pappa såg besiktningen mer som en möjlighet; ”nu får vi ytterligare trettio dagar att köra på”. Andra saker vi gjorde i Haparanda i samband med besöket: Tanka full tank + dunk, köpa smör till släkten (tydligen mycket billigare i Sverige då) och lösviktsgodis till oss (fanns inte i Finland på den tiden).

Veckans Formel-1-däckbyte: Frukostrasten i Sala som enbart tog 15 minuter mot budgeterade 45, tack vare svenskt sommarväder. Den raskt intagna frukosten innebar också att vi tog igen tid som vi tappade på morgonen när vi kom iväg en kvart för sent, 06.15 istället för 06.00. Frukosten var över innan den knappt hann börja så därav finns inga bildbevis.

Veckans tystnad: Ungefär 150 minuter in på resan mot Sälen sänkte sig plötsligt en obekant tystnad i bilen, och jag undrade lite vad som hände och funderade på om det var min egen trötthet. Men det var helt enkelt bara så att den yngste tog en andningspaus i snackandet och behövde vila rösten lite. Hela bilen blev lugn.

Han som plötsligt vilade rösten.

Veckans ofrivilliga men oväntat trevliga paus: Vi kände oss tvungna att stanna i Rättvik och ta en tur ut på en brygga, för ”annars kommer vi fram till Mora för tidigt och vi kan inte äta lunch innan tio”. Jag tog det väldigt positivt och som ett tecken på att vi kommit iväg i god tid på morgonen. Rättvik var dessutom ett ställe som gav mersmak.

Långbryggan i Rättvik.

Veckans spelutvecklare: Love och Valter. Pjäserna från brädspelet Fia med knuff har förvandlats till spelare i ständigt pågående och livekommenterade fotbollsmatcher. På bilden pågår en match mellan Liverpool och Hammarby.

Veckans lokalguide: Toni, som rekommenderade utflykten till skogen utan människor men med massor av vattenfall. Tack för tipset, du gjorde vår dag!

Inget folk, mycket fors!

Veckans skämskudde: ”Titta, en blomma som luktar rumpa!” sa den yngste glatt och tydligt mitt under en bildvisning från tidigt 1900-tal på Olnispagården nere i Sälen by, och syftade på en prästkrage i en midsommarkrans …

Veckans tvångtanke: Att vår bil skulle bli ”bortforslad” medan den stod parkerad i ett stugområde i anslutning till vår vandring på Södra Kungsleden. Denna tvångstanke kom från en annan familjemedlem. (Reds. anm: Den stod faktiskt parkerad på andra människors tomt!)

Veckans ”vi slänger inte mat”: Kall Risotto till frukost på avresedagen var tufft, men gav energi inför bilkörningen upp mot Idre.

Veckans sopsortering: Gusjösätern, Tandådalen. Att kunna slänga rubbet bland hushållssoporna är en dröm för många, en dröm som tack och lov inte längre är möjlig i dagens medvetna samhälle. Det gäller dock tydligen inte just här.

Tack för att ni läste, nu fortsätter semestern och om jag känner mig själv rätt så blir det ytterligare någon rapport framöver.  

//Petri

Sommar i fjällen 2.0

Går det att återupprepa en succé? Den frågan ställer vi oss alltid när vi är frestade att åka till samma ställe en andra gång på grund av en tidigare lyckad resa. Sommaren 2019 spenderade vi 2,5 vecka i Sälen och Åre, och när det vankades sommarlov 2020 var valet enkelt – vi ville till fjällen denna sommar också även om det riskerade att bli upprepning på förra årets semester.

Eftersom vi trivdes så bra i Sälen förra sommaren, och dessutom har tillgång till en stuga där, valde vi att börja där även i år. Förra året fick semestern en något tuff start då vi lämnade värsta högtrycket och sommarvärmen bakom oss nere i Stockholm och möttes av regn och 13 grader i ett nedstängt Tandådalen, lite osäkra på vad en ens gör på en fjällsemester på sommaren. I år var vi lite mer rutinerade, och hade dessutom större tur med vädret vid ankomst.

Vi startade tidigt hemifrån och allt flöt på så bra att vi var tvungna att ta en extrarast i Rättvik för att Max i Mora där vi planerade att äta lunch skulle hinna öppna innan vi kom dit. Vi ägnade en timme åt att spatsera runt längs Siljans strand och att promenera de 628 meterna längst ut på Långbryggan – ett hett tips för den som vill ha en lite roligare rastplats på väg upp genom Dalarna.

Valter på Långbryggan i Rättvik

Väl framme i stugan i Tandådalen fick vi snart hemleverans av matvaror och kunde därefter sätta oss i eftermiddagssolen på terrassen och fästa blicken på utsikten och fjällen mitt emot, liksom på Love och Valter som med stor energi drog igång ett kojbygge på tomten.

Att sedan ägna första heldagen på Sälensemestern åt något annat än att åka till Trollskogen är icke aktuellt om en vill hålla våra kids på bra humör. Det är absolut en mysig aktivitet för hela familjen, men vi vuxna uppskattade nog än mer att efter promenaden upp bland trollen vandra hela vägen upp på Hundfjället där vi hittade en avskild grillstuga för lunch, provsatt Väggen-sittliften och bjöds på fantastiska vyer. Efter en hel vår i Stockholmsområdet med omnejd är det så fantastiskt att ha vidsträckt utsikt runt sig igen! Det märks verkligen att våra killar blivit ett år äldre, både vad det gäller hur långt de orkar vandra och hur mycket de väger de gånger de INTE orkar … Valter åkte lite axlar, men i stort sett klarade de sig upp helt själva – så kul att se dem utvecklas!

Under vår vecka i Sälen har vi också hunnit med en tur till Stensjön (MYCKET folk), vandring vid vattenfall i skogen och så den stora finalen – att vandra de 7-8 kilometrarna från Högfjällshotellet, med start längs Södra Kungsleden och via Östfjällsstugan ner till Gruven igen. En riktig supertur som det kommer eget inlägg om framöver.

Stensjön, Lindvallen.

Något annat som varit väldigt härligt under Sälen-veckan är att vi hunnit umgås en hel del hemma i stugan. För en gångs skull har vi kunnat säga ja när barnen velat spela spel eller lägga pussel, och det har varit så himla mysigt! Vet faktiskt ingen semester som de, och inte minst vi, kommer ner i varv av så mycket som när vi är i fjällen. Klart beroendeframkallande!

Nu drar vi vidare mot nya äventyr i Idre där vi ska spendera helgen. För mer inspiration och uppdateringar om vad vi har för oss, följ oss gärna på Instagram där vi är lite mer frekventa med postningarna.

Dags för sommar i fjällen igen!

Efter den märkligaste våren i världshistorien har det äntligen blivit dags för semester och sommarlov igen, och precis som förra året sticker vi norrut och satsar på en sommar i fjällen igen!

Ungefär samtidigt som vi kom hem från Sri Lanka i början av januari började larmen om det nya coronaviruset växa sig allt starkare. Någon gång i mitten av mars började Sverige stänga ner, och sedan dess har vi lydigt hållt oss inom angivna 1-2 timmars avstånd, och framför allt utforskat naturreservat och utflyktsmål runt Stockholm. Med jobb i resebranschen blev det plötsligt väldigt mycket mer ledig tid än vanligt, och jag och kidsen har ägnat massor av tid åt att hänga på ställen som Lida Friluftsgård och Tyresta Nationalpark samt mött upp mormor och morfar på turer till fina ställen (utomhus) i Sörmland. Det blev också en helg på fina Sävö i Nyköpings skärgård, så vi har verkligen inte legat på latsidan när det gäller upplevelser, även om det inte varit tal om några längre resor.

Men nu är det äntligen dags för sommarsemester och flera veckor i svenska fjällen! Som vi har längtat! Imorgon beger oss upp mot Sälen där vi börjar med en vecka i Tandådalen igen, varefter vi åker vidare mot Idre och Vemdalen. Därefter kan det bli ytterligare vistelser, kanske i Åre, kanske någon annanstans, om vädret och barnen sköter sig. 😉 Vi har inget bestämt datum när vi absolut måste vara hemma, bortsett från jobb och skolstart i augusti då. Både barnen och vi vuxna älskade fjällen förra sommaren, och förhoppningsvis trivs vi lika bra i år också!

I Sälen ser vi dels fram emot favoriter i repris från förra året (här har jag skrivit om 6 aktiviteter med barn i Sälen på sommaren), dels nya kanske lite mer utmanande vandringar nu när barnen har blivit ett år äldre. I år siktar vi också på cykling och kanske även paddling. Idre och Vemdalen blir nya sommardestinationer för oss, och där ska vi bland annat ge oss i kast med utmaningen Finn Fem Fall samt utforska Sonfjällets nationalpark.

Häng med oss på Instagram för uppdateringar längs vägen!

Sommar i fjällen - populärt hos barnen!
Love & Valter efter vandring till Stensjön i Lindvallen 2019.

Du kanske också vill läsa:
1. Sälen på sommaren
2. Nästa: Åre. Fjällsemestern får spontan fortsättning.
3. Vandra med barn − våra bästa tips

6 aktiviteter med barn i Sälen på sommaren

Sommaren 2019 spenderade vi nästan två veckor i Sälen. Det var första gången vi valde att semestra i fjällen på sommaren, och vi blev icke besvikna! Vi upptäckte att det fanns massor av roliga aktiviteter som passade både oss och barnen väldigt bra, från turer i Trollskogen till flera riktigt fina vandringar. Här kommer våra bästa tips på saker att göra med barn i Sälen sommartid.

Trollskogen i Hundfjället

Den som åkt skidor i Hundfjället under vinterhalvåret är förmodligen redan bekant med Trollskogen. Vi blev glatt överraskade när vi upptäckte att alla troll är vakna även på sommaren, och det känns annorlunda och framför allt mer avslappnat att vandra stigen genom skogen uppför berget istället för att glida nedför på skidor. Efter att ha gått hela vägen upp till Trollskogens start uppe vid Ravinliftarna skulle vi absolut gå ner igen samma väg, vilket gjorde att vi var framme vid grillplatsen halvvägs ner precis lagom till lunchen. Faktum är att det blev återbesök i Trollskogen några dagar senare, och Valter 4 år pratar fortfarande om dessa turer så här ett år senare …

Stensjön i Lindvallen

En annan härlig vandring att göra tillsammans med barnen är att besöka fina Stensjön i Lindvallen. Vi började med att ta oss uppför Gustavsbacken, i vårt fall med sittliften. Därefter är det ungefär 1,5 km till Stensjön, en vandring på fin stig ibland med spänger som våra kids älskar att springa på. Väl framme vid Stensjön, som jag antar fått sitt namn av sina fantastiska stenformationer, går det att spendera mycket tid med att bygga egna stentorn, fika/äta lunch och upptäcka omgivningarna. Därefter blev det vandring tillbaka på lite omvägar för att de vuxna ville ha variation, och så till sist liften ner igen. Mycket lyckad aktivitet!

Läs mer om att vandra till Stensjön i Lindvallen i separat inlägg.

Vandring till Mellanfjällstugan

Efter någon vecka kände vi oss rätt varma i vandringkläderna, och gav oss på en lite längre vandring, denna gång till Mellanfjällsstugan på Hemfjället. Vi parkerade bilen vid Hemfjällstangen, och påbörjade sedan rutten mot Mellanfjällstugan. Det är en fin vandring på relativt platt mark med härliga vyer runtomkring, och stigen går för det mesta på spänger vilket gör det roligare för kidsen. Fram till Mellanfjällstugan är det ca 3 kilometer, och väl framme belönas du med en fin raststuga där det går att sitta både inne och ute. Ved och utedass finns också. En liten bäck passerar bredvid, och Love och Valter sysselsatte sig en lång stund med att göra barkbåtar och leka i raststugan. Från Mellanfjällsstugan går det att vandra vidare upp på Hemfjället och nå kalfjället, men det var inte ett alternativ i vårt fall. Barnbenen var tröttare på vägen tillbaka, men vi lyckades ta oss de tre kilometerna tillbaka till bilen och avslutade nöjda vår dag med en glass på Gustav Grill & Bar innan vi körde hem till Tandådalen igen.

Äventyrsbadet på Experium

En av barnen efterlängtad aktivitet under våra veckor i Sälen var att besöka äventyrsbadet på Experium i Lindvallen. Här finns vattenrutschkanor, vågpooler, virvelvind och barnpool samt den mycket populära möjligheten att simma ut i den varma utomhuspoolen. Vi valde en kall och mulen dag för detta event, och det var mycket uppskattat att bada i regnet utomhus. Ett tips är att vara på plats direkt på morgonen när badet öppnar, ju längre dagen går, desto fler besökare. Även om det väl aldrig blir riktigt fullsmockat på sommaren var det skönt att röra sig mot duscharna och runda av besöket runt lunchtid ungefär samtidigt som övriga besökare började välla in.

Fulufjällets nationalpark och Sveriges högsta vattenfall

En utflykt väl värd en lite längre resa är att göra en avstickare till Fulufjällets nationalpark och besöka Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall. Det tar drygt en timme att åka från Sälen. Du når vattenfallet via en fin led genom skogen som passerar över broar och forsar, och även vår treåring klarade av vandringen utan alltför stor ansträngning. Det finns flera fina grillplatser längs vandringen, och även ett Naturum-museum vid entrén som bör besökas. Mer om vår utflykt till Fulufjällets nationalpark och Njupeskär finns i ett separat inlägg.

Södra Kungsleden med start vid Högfjällshotellet

En annan fin vandring som passar bra med barnen är att gå en liten bit av Södra Kungsleden, en led som sträcker sig från Sälen i söder till Storlien i norr och bland annat passerar Njupeskär och nationalparken. Leden startar mitt emot Högfjällshotellet, och de första kilometerna är asfalterade vilket gör att det funkar fint att ta med barnvagn. Vid den asfalterade vägens slut finns ett vindskydd där vi hade planerat att äta vår lunch, men avsaknaden av grillplats gjorde att vi valde att spara huvudrätten till senare och köra baklängeslunch med efterrätt först medan vi utforskade omgivningarna runt vindskyddet. Leden fortsätter fram till Östfjällsstugan och en liten tjärn där, vilket är målet nästa gång vi gör denna vandring, som då blir totalt 9 km. Nu vände vi istället ner igen efter en stund, och hittade en fin grillplats vid sjön nedanför Högfjällshotellet.

På väg uppför Södra Kungsleden.

Sammanfattningsvis finns det massor av roliga aktiviteter att ägna sig åt i Sälen med barnen under sommaren. Utöver ovan nämnda gjorde vi bland annat också en utflykt till Trysil i Norge (en bilresa på ca en timme), vilket rekommenderas varmt. Om restriktionerna kring Covid-19 lättar upp kommer vi att återvända till Sälen även nu i sommar, och då står bland annat kajakhyra på programmet. Frågar du barnen, ja då är det återbesök i Trollskogen som hägrar mest!

Två som älskar Sälen på sommaren, mössa och vantar till trots!

Du kanske också vill läsa:
1.
Sommar i Sälen
2.
Hej då Sälen – nästa: Åre!
3.
Vandra med barn – våra bästa tips!

Nästa: Åre! Fjällsemestern får spontan fortsättning.

Nu har det gått nästan två veckor sedan vi anlände till Sälen för en veckas semester, och vi har fortfarande inte lyckats ta oss hem. Istället för att packa ihop och åka söderut som planen var, beslutade vi oss för att bege oss i rakt motsatt färdriktning, varför detta inlägg nu påtas nu ihop med inspiration av en rakt igenom storslagen utsikt över Åreskutan.

Det började med att vi inte alls kände oss färdiga med Sälen och dess omnejd när det började närma sig hemfärd förra helgen. Vi hade flera saker kvar på att göra-listan, vädret började bli varmare och ingen av oss hade någon som helst lust att åka hem – särskilt inte barnen. Vi kollade av möjligheterna att behålla stugan längre vilket var grönt, det skulle inte komma någon direkt efter oss, och började sedan göra upp planer för de nyförvärvade dagarna.

Den sista riktigt regnruskiga dagen i Sälen spenderade vi på Experiums äventyrsbad i Lindvallen, något vi utlovat redan hemma och som visade sig vara en riktigt bra upplevelse trots att de vuxna i den här familjen har en minst sagt ljummen inställning till de flesta slags badhus och offentliga pooler. Nyckeln, som alltid, var förstås att vara på plats i samma ögonblick som portarna slogs upp och att nöjt kunna avrunda badstunden när de stora massorna anlände strax efter lunch.

Så även om jag inte vill tänka på hur det ser ut inne på äventyrsbadet en vintereftermiddag med dåligt väder under typ vecka nio, var det nu på sommaren en trivsam aktivitet en regnig dag. Killarna (och därmed vi) åkte vattenrutschkanor som aldrig förr, och bland höjdpunkterna syntes även möjligheten att simma ut i varm utomhuspool i regnet samt att bada i virvelpoolen där hela familjen for runt som andra vantar.

På fredagen besökte vi vattenfallet Njupeskär i Fulufjällets nationalpark (mer om det i separat inlägg), en utflykt som gav mersmak och skakade ordentligt liv i våra tankar på att fortsätta vidare upp genom Sverige efter Sälen. Detsamma gjorde turen vi tog till Trysil i Norge någon dag senare, ungefär 45 minuter från Sälen, där vi ägnade en dag åt att nästan lyckas bestiga Trysilfjellet.

Vi hade också ett par dagar med diverse administration, lokala aktiviteter (läs: återbesök i Trollskogen) samt förberedelser för vidare färd i form av att uppsöka Experiums tvättstuga (intressant upplevelse) innan vi avslutade Sälenvistelsen på topp med en tur till Mellanfjällsstugan på Hemfjället. Otroligt mysig vandring på hela 6 kilometer som Love genomförde helt själv medan Valter åkte axlar bara något 500-tal meter. Vi avrundade med öl och glass på Gustav Grill & Bar i Lindvallen tillsammans med Annas kompis och f.d. kollega Toni som numera jobbar på Skistar. En fantastisk dag som fick sätta punkt för en tid i Sälen, som överträffade alla förväntningar.

På kvällen tog vi ett snabbt beslut om att Åre skulle få bli vår nästa destination. Vi rekade boende, slängde ut ett par svar på annonser på Blocket och bestämde oss för att lämna Sälen på förmiddagen nästa dag. GPS:en visade hela 5,5 timmar för sträckan Sälen-Åre, så vi bokade in oss på hotell i Klövsjö, ungefär halvvägs upp för att mjuka upp det hela. Det blev ett fint stopp som bjöd på både brygghäng vid (Klöv?)sjön samt hotellmiddag och efterföljande frukostbuffé på morgonen, innan vi åkte vidare mot Åre.

Sedan igår är vi nu inkvarterade uppe vid Copperhill i Åre Björnen, i en lägenhet med milsvid utsikt över både Åreskutan och dalen nedanför. Gårdagkvällen spenderade vi nere i Skistar-Valles värld i Björnen tillsammans med härliga Eskilstunafamiljen bestående av Annas barndomsvän Sara med familj, som råkade befinna sig i Åre precis samtidigt som vi. Vi har också hunnit med en tur upp till toppen på Skutan – en klar höjdpunkt på resan så här långt!

Njupeskär – vattenfall och vandring i Fulufjällets nationalpark

Njupeskär, som är ett av Sveriges högsta vattenfall, ligger i fina Fulufjällets nationalpark i närheten av Särna i Dalarna. Vårt besök vid Njupeskär gjorde vi sommaren 2019, när vi var på ett par veckors semester i Sälen, och vi fick en riktigt härlig dag med barnen i nationalparken.

Under våra sommarveckor i Sälen 2019 var det flera av varandra oberoende källor som tipsade om att vi borde göra en tur till Njupeskär och Fulufjällets nationalpark. Baserat på alla rekommendationer verkade det uppenbarligen vara en utflykt av rang, och barnen var minst sagt lockade av möjligheten att få beskåda ett av Sveriges högsta vattenfall. Vi packade därför ryggsäckarna för en heldag, hoppade in i bilen och stack dit. Vi blev inte besvikna!

Vårt besök i Fulufjället inföll alltså innan coronapandemin, och därmed också innan hemestern fick fart på allvar och trycket på nationalparkerna ökade lavinartat. Ändå var det gott om bilar på parkeringen när vi svängde in, trots att vi var där ganska tidigt på förmiddagen. Love och Valter hittade genast en bäck i anslutning till parkeringen, och efter en lång stunds seglande med barkbåtar började vi så vår vandring mot Njupeskär. Även om det inte på något sätt var folktomt kändes det i alla fall aldrig trångt inne i skogen.

Det ska sägas att ett besök i Fulufjällets nationalpark såklart kan vara så mycket mer än att enbart besöka vattenfallet Njupeskär. Vi älskade omgivningarna och skulle gärna komma tillbaka, inte minst för möjlighet att beskåda vattenfallet uppifrån – men vid detta första besök var siktet instället på vandringsleden Njupeskärsslingan.

Mot vattenfallet via Njupeskärsslingan

Denna led är enligt uppgift 3,9 km, och bär över många roliga spänger, intressanta broar och diverse stock och sten genom härlig trollskog. Stundtals vandrar du längs Njupån, vars vatten förstås härstammar direkt från Njupeskär och forsar fram genom skogen. Barnen uppskattade turen massor, i alla fall tills det började gå uppför, då blev det en del knotande hos framför allt Valter som var 3 år vid besöket. Love, 5, kunde lätt avledas med fokus på bäcken, och ett stort nöje i all sin enkelhet var att vid en av de fina broarna släppa ner pinnar och fler snabbtillverkade barkbåtar på ena sidan för att sedan se dem komma ut på andra sidan – Love hade förmodligen kunnat stanna där hela dagen om vi inte mutat med färdkost för att komma vidare.

Framme vid Njupeskär

Efter ett par kilometers vandring genom skogen fick vi äntligen syn på Njupeskär som skymtade på långt håll mellan träden, vilket var toppen som motivation för att få barnen att fortsätta framåt. Efter ha vandrat via ett gäng trappor (som gick nedför lyckligtvis, ett tips är att hålla till höger när leden grenar sig första gången, annars blir det trappor uppför) och spänger, kom vi till utkiksplatsen.

Love och Petri fortsatte nästan ända fram till vattenfallet på de hala stenarna, medan Valter och jag nöjde oss med att studera Njupeskär från träplatån. Mängden bilar på parkeringen till trots var det inte särskilt trångt vid vattenfallet (eller på den övriga rundan), och vi fick en riktigt fin stund där. Det är helt klart mäktigt att se vattnet störta ut från klipporna högt ovanför och fortsätta ner i forsen. Att det är ett av Sveriges högsta vattenfall känns fullt rimligt, och en blir självklart sugen på att besöka fler vattenfall.

På vägen tillbaka började orken tryta något hos de yngre i familjen, inte minst eftersom vi sparat på lunchen till efter vattenfallsbesöket. På vägen till Njupeskär hade vi sett flera grillplatser, men på resten av rundan lyste de med sin frånvaro, så det blev baklängeslunch med efterrätten först och sedan grillning när vi kom tillbaka till utgångspunkten där det också går fint att grilla.

En höjdpunkt för barnen längs rundan var att dricka vatten ur kallkälla med hjälp av en upphängd slev, jag misstänker dock att denna kanske har avlägsnats efter covids inträde, så medtag egen kåsa för ändamålet.

Naturum Fulufjället

Att besöka Naturum är alltid obligatoriskt när vi åker till nationalparker och naturreservat som erbjuder sådana, och Naturum Fulufjället gjorde oss inte besvikna. Vi hängde där en lång stund och tittade på bilder, spår och spillning från diverse vilda djur, spanade i kikare ut på myren och ritade teckningar. Nu under coronapandemin är Naturum i Fulufjället tyvärr stängt, jag håller tummarna för att det öppnar igen för det var en mysig avslutning på rundan.

Efter besöket i Naturum återvände vi till bilen och åkte hem till Sälen igen. Sammanfattningsvis var detta en riktigt bra utflykt i en välskött nationalpark som vi verkligen kan rekommendera, och barnen pratade långt senare om besöket vid Njupeskär. Ett bra betyg!

Njupeskär och forsen nedströms.
Att besöka Njupeskär rekommenderas varmt.

Snabbfakta, vattenfallet Njupeskär och Fulufjällets nationalpark

Vad: Njupeskär, ett av Sveriges högsta vattenfall med en fallhöjd på 93 meter, som du når via fina och väl utmärkta leder genom skogen. Tidigare omnämndes Njupeskär ofta som Sveriges högsta vattenfall, men det verkar mer eller mindre alltid ha rått lite delade meningar om det, och det tycks även bero det på hur en räknar. Enligt Sveriges Nationalparker räknades Njupeskär tidigare som Sveriges högsta vattenfall sett till den fria fallhöjden, dvs den del av vattenfallet där vattnet störtar rakt ner, men nu verkar man ha reviderat även detta. Högst eller ej, mäktigt och sevärt är det i alla fall!

Hitta till Njupeskär och Fulufjället: Nationalparken finns förstås tillgänglig via Google Maps. Kommer du söderifrån, t ex från Sälen som vi, rekommenderar vi att du fortsätter på riksväg 311 via Särna istället för att följa GPS:en och köra de små grusvägarna som föreslås, särskilt om du har en bil du är rädd om. Stor parkering finns nära entrén till nationalparken.

För vem: Den som gillar skog och naturupplevelser, med eller utan barn, och t ex för den som söker efter vattenfall nära Sälen.

Pris: Gratis.

Matmöjligheter: Restaurang fanns vid entrén men testades inte av oss. Ett par grillplatser (med ved) fanns på vägen mot Njupeskär, däremot inga på vägen tillbaka (om du går motsols). Många fina naturliga rastplatser för den som inte är i behov av grillplats.

Övrigt: Ta med sele/bärstol till de yngsta, svårt med vagn pga många trappor nära vattenfallet. Toaletter finns både på Naturum och vid entrén till nationalparken, liksom möjlighet att fylla på vatten.

Mer info: Om vattenfallet Njupeskär och Fulufjället på Sveriges nationalparkers webbplats.

Här ligger vattenfallet Njupeskär och Fulufjällets nationalpark:

Du kanske också vill läsa:
1. Stenshuvud nationalpark – vandring och strandhäng i Skåne
2. Tyresta nationalpark – favoritutflykt i Stockholm med barn
3. Fettjeåfallet – vandring till mäktigt vattenfall i Klövsjö

Våra första semesterdagar i Sälen

Att planera sommarledigheten 2019, efter att nyligen ha kommit hem efter vår fantastiska långresa i Sydostasien, var inte det enklaste. De senaste två somrarna hade vi båtluffat i Grekland, men med det fina vädret från sommar-18 i färskt minne, i kombination med ett ganska mättat sol- och badbehov, var vi sugna på att ge våra egna breddgrader och Moder Svea en chans, och bestämde oss – vi testar att köra Sälen i sommar!

Jag måste medge att beslutet om att spendera sommarens första semestervecka i Sälen ifrågasattes av mig mer än en gång när jag med ett missbelåtet öga på diverse väderappar kände mig tvungen att utöka packningen till att inkludera såväl killarnas galonbyxor som mössa, vantar och halsdukar till både barn och vuxna. Eftersom de sista dagarna hemma i Stockholm dessutom bjöd på rekordtemperaturer kändes det än mer paradoxalt att gräva i källaren efter underställ och fleecetröjor, men med facit i hand kan jag konstatera att det var värt ansträngningen.

Den komplexa packningen till trots var det något mycket välbekant och fantastiskt med att vara på väg någonstans tillsammans igen. Våra tre månader i Asien i vintras må kännas avlägsna numera, men rutinerna kring att vara på resande fot sitter kvar hos oss alla, och sedan några dagar tillbaka är vi avslappnat installerade i en stuga i Tandådalen i Sälen.

Den största anledningen till att vi hamnade just här i Sälen denna sommar är att vi via ett tidigare jobb har tillgång till en stuga på Gusjösätern, på fjället mitt emot östra Tandådalen. Både Tandådalen och närliggande Hundfjället är mer eller mindre stendött vad det gäller etablissemang på sommaren, så den som vill ha nära till folkliv och arrangerade aktiviteter bör snarare bosätta sig i Lindvallen där både lift och restauranger håller öppet. Men vi stortrivs med lugnet och utsikten här, och är nöjda med att ha allting på 10 minuters bilavstånd. (På Skistars hemsida kan du se vilka aktiviteter som är igång i Sälen när det är sommar.)

Och det där vädret som jag hade mina misstankar om i förra veckan har visat sig bli mycket bättre än väntat. Visst, första kvällen undrade vi nog alla vad vi egentligen hade gett oss in på, när sol och 23 grader blixtsnabbt byttes mot åska och ösregn medan vi traskade runt i Tandådalens nedstängda skidområde. Valet av resmål kändes liksom inte helt optimalt när vi fick inta den (sedan långresan) obligatoriska resdagsglassen inne på Hemköp i Tandådalen medan regnet piskade mot rutorna utanför butiken, och vi vuxna vågade knappt titta på varandra av rädsla för att råka uttala det vi tänkte – varför i hela fridens namn sitter vi HÄR och inte nere på [insert valfri destination runt Medelhavet]?!

Men, när vi kom tillbaka till stugan sken solen igen, och kvällens första glas rosé kunde intas på terrassen. Sedan första dagen har regnet hållt sig borta med några få undantag, och att det är kallt (runt 10–12 grader) har faktiskt ingen större betydelse när en vandrar i fjäll och grillar lunchen över öppen eld. Love och Valter stortrivs här i Sälen, och när barnen är nöjda är vi vuxna som bekant också det. Vårt ständiga framgångsrecept till lyckade resor med barnen är att fokusera på aktiviteter som både de och vi gillar – och att vara i naturen är helt klart en sådan sak.

Under våra första dagar i Sälen har vi hunnit med att besöka Trollskogen i Hundfjället, göra snöbollar av de sista snöfläckarna i Tandådalen (exotiskt för killarna som missade hela svenska vintern i år), vandra till Stensjön i Lindvallen samt gå en liiiten bit av Södra Kungsleden. Kvar på att göra-listan står bland annat äventyrsbadet på Experium/Lindvallen och en dagstur till vattenfallet Njupeskär någon timme härifrån. Mer från oss inom kort!

I mål efter vandring till Stensjön, Lindvallen.
Väntar på den perfekta glöden, Hundfjället.
På vandring mot Stensjön, Lindvallen.

© 2024 Resa med kids.

Tema av Anders NorenUpp ↑